AKTUELNO

Na nebu se večeras zbio vanserijski događaj!

Danas 21. decembra, na najdužu noć ove kobne 2020. godine, desilo se nešto nesvakidašnje: ukazalo se svetlo, poslednji put viđeno pre 800 godina – Vitlejemska zvezda.

Na današnji dan poravnale su se dve najveće planete u našem solarnom sistemu, Jupiter i Saturn. Takav položaj planeta stvara Vitlejemsku zvezdu. Ova pojava se nije dogodila u poslednjih osam vekova.

Foto: Pixabay.com

Dakle, na dan zimskog solsticija ove planete su se poravnale, bile su u istoj liniji i stvorile su duplu planetu, koja se retko pojavljuje. Upravo se to dogodilo kada je Hrist rođen i zato je ova pojava poznata kao Vitlejemska ili Božićna zvezda. Upravo ovu zvezdu stavljamo na vrh jelke.

Za zemlje Balkana tačan trenutak konjukcije dve planete nastupio je u 19:22 časova.

Otud i verovanje da su se tada iz Bagdana ka Jerusalimu krenula tri mudraca, jer je Bagdad tada bio najbolji astronomski centar i znali su da "čitaju" nebo.

Poslednji ovakav "ples giganata" odigrao se u Srednjem veku, uoči smrti Stafana Prvovenčanog.

Poslednji put se ovaj ples giganata na nebu dogodio u Srednjem veku, 3. marta 1226. godine. Saturn i Jupiter će ponovo doći blizu (ali ne ovoliko) tek 15. marta 2080. godine.

Šta znači kada se dogodi ovako retka astrološka pojava? Susret dva planetarna giganta sigurno najavljuje veliki događaj, kao što se uvek događalo u istoriji. Mnogi astrolozi veruju da je njihov susret - nada.

Foto: Pixabay.com

Susret Jupitera i Saturna označava početak "ere Vodolije".

Za početak, tog dana će Saturn iz sazvežđa Jaraca preći u Vodoliju, a "era vodolije" trajaće do marta 2023. godine.

Da bi shvatili značaj ovog susreta prvo se podsetimo šta su Saturn i Jupiter? Saturn je simbol tradicije i pravila, zakona. Jupiter je duhovni aspekt, saznanje, novi pogled na svet. Dakle, ove dve planete će se pod Vodolijom sukobljavati.

Saturn traži da napredujemo i budemo odgovorni za svoje postupke, pa ako smo se u proteklom periodu razvijali (a ne stagnirali) Jupiter će nas blagosiljati.

Međutim, u astrologiji ništa ne može da se generalizuje, pa sa sigurnošću može samo da se kaže da će naredna godina biti u znaku buđenja. Astrolozi pretpostavljaju da će biti i revolucija, jer Vodolija predstavlja narod, ali pozitivan kraj će doživeti samo oni koji su odgovorni.

Zašto je Vitlejemska zvezda vanserijski događaj?

- Zato što se konjukcija Jupitera i Saturna dešava na 0 stepeni, a u astrologiji nula označava početak.

- Saturn i Jupiter su dve najveće i najvažnije planete koje utiču na sve.

- Dešava se u zimskom solsticiju, najkraćem danu posle kojeg ponovo dolazi svetlo.

- Konjukcija Saturna i Jupitera se u Vodoliji nije dogodila od 1623. godine.

- Konjukcija se dešava i fiksnoj zvezdi Altair, simbolu hrabrosti.

#Božićna zvezda

#Vitlejemska zvezda