AKTUELNO

Izložba je trebalo da traje do 14- maja.

Izložba "Kultura Srba u Trstu 1751-1914" u Arhivu Srbije čije je trajanje bilo predviđeno do 14. maja, zbog velikog interesovanja produžena je do 30. juna 2017. godine. Autori izložbe su: Jelica Reljić, Miroslav Perišić i Ana Kos Vujović.

Izložba je rezultat dugogodišnje saradnje Arhiva Srbije, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu i ustanova kulture grada Trsta, a nastala je na osnovu rada stručnjaka Arhiva Srbije na zaštiti i istraživanju arhivske građe Arhiva Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu.

Postavka je koncipirana u više tematskih celina koje svedoče o istoriji srpske zajednice u Trstu, građenju dve crkve, srpskim palatama, srpskom pravoslavnom groblju  "Sveti Đorđe", uglednim srpskim porodicama, Srpskoj školi  "Jovan Miletić", Horu Crkve Svetog Spiridona, Biblioteci i Arhivu Srpske pravoslavne crkvene opštine, o duhovnicima, književnicima i vladarima čija je delatnost uticala na kulturu Srba u Trstu u periodu od 1751. do 1914. godine.

Predstavljeni su istaknuti Srbi koji su imali značajnu ulogu u privrednom životu i urbanističkom razvoju Trsta, kao i u dobrotvornom radu, a značajan deo izložbenog prostora je posvećen Crkvi Sv. Spiridona - od podizanja prve građevine u 18. veku do arhitekture novopodignute crkve, projekata, planova, skica i crteža detalja crkve.

Posetioci imaju priliku da vide originalna dokumenta iz Arhiva Srbije - memoare prote Mateje Nenadovića u kojima su sadržani podaci o prikupljenoj pomoći Srba u Trstu srpskim ustanicima 1806. godine, diplomatske izveštaje srpskih diplomatskih predstavnika u Trstu, stranu štampu o događajima u Srbiji, kao i knjige iz fonda Stare i retke knjige Biblioteke Arhiva Srbije.

Pink.rs

#Izložba

#kultura

'