AKTUELNO

Na današnji dan rođen je nemački pisac Hajnrih Hajne, jedan od najvećih pesnika 19. veka, čija je poezija suptilnog lirizma i osećajnosti vrhunsko dostignuće romantizma

1204 - Umro je jevrejski filozof, lekar, matematičar i astronom Mojsije Majmonid, sledbenik Aristotela, najveći jevrejski filozof srednjeg veka. U najvažnijem filozofskom delu "Vodič ljubavi" nastojao je da racionalizuje religiju, što je izazvalo žestoku osudu ortodoksnih pristalica judaizma. Napisao je više astronomskih i matematičkih rasprava i 18 medicinskih traktata.

1553 - Rođen je francuski kralj Anri IV, prvi monarh iz dinastije Burbona, prethodno kralj Navare i vođa hugenota (francuski protestanti, kalvinisti) u verskom ratu s rimokatolicima. Tokom vladavine od 1589. do smrti 1610. povratio je Francuskojunutrašnji mir "Nantskim ediktom" o verskoj toleranciji 1598, učvrstio je ekonomski i politički i ojačao kraljevsku vlast. Ubio ga je jedan katolički verski fanatik. U Francuskoj gde je prozvan "Anri dobri" ponekad ga ističu kao najvećeg vladara u istoriji te zemlje.

1570 - Mirom u Šćećinu Danska je priznala nezavisnost Švedske.

1642 - Holandski moreplovac Abel Tasman otkrio je zemlju kojoj je dao ime holandske provincije Novi Zeland, ali se zbog straha od domorodaca Maora nije iskrcao. Zasluge za otkriće Novog Zelanda pripadaju i engleskom moreplovcu Džejmsu Kuku, koji se1769. iskrcao na jedno od novozelandskih ostrva.

1780 - Rođen je ruski diplomata Karl Robert Vasiljevič Neselrode, ministar inostranih poslova Rusije od 1822. do 1856. Vodio je izrazito reakcionarnu politiku, oličenu u Svetoj alijansi (osnovana posle Bečkog kongresa 1815. s ciljem suzbijanja revolucionarnih tendencija). Odgovoran je za ulazak Rusije 1853. u Krimski rat protiv Turske. U rat protiv Rusije potom su stupile Francuska, Britanija i Sardinija (Pijemont). Posle ruskog poraza 1856. podneo je ostavku.

1784 - Umro je engleski pisac i leksikograf Semjuel Džonson, čiji je "Rečnik engleskog jezika" iz 1755. više od veka važio za najautoritativniji na engleskom govornom području. Zahvaljujući knjizi njegovog prijatelja Džejmsa Bosvela "Život dr Džonsona", koja se smatra retko dobrom biografijom, postao je opšte poznat. Ostala dela: poema "Taština ljudskih želja", tragedija "Irena", kritičarsko delo "Životi pesnika".

1797 - Rođen je nemački pisac Hajnrih Hajne, jedan od najvećih pesnika 19. veka, čija je poezija suptilnog lirizma i osećajnosti vrhunsko dostignuće romantizma. Posle studijaprava u Getingenu i putovanja po Evropi, napustio je Nemačku i otišao u Pariz. Tu se sprijateljio sa Karlom Marksom i napisao pesmu "Tkači" i satiričnu poemu "Nemačka, zimska bajka". Prethodnoje "Knjigom pesama" 1827. uneo u nemačku liriku potpuno nov ton, što je učinio i u nemačkoj prozi delom "Slike sa putovanja". U Parizu je delovao kao neka vrsta kulturnog posrednika između Nemaca i Francuza - proznom zbirkom "Salon" obaveštavao je Nemce o duhovnim prilikama u Francuskoj, a za francuske čitaoce napisao je dela "O istoriji novije lepe književnosti u Nemačkoj" i "Prilog istorijireligije i filozofije u Nemačkoj". Njegova poezija je vrhunsko dostignuće nemačkog romantizma. Ostala dela: zbirke "Nove pesme", "Romansero", spev "Ata Trol".

1808 - Madrid je kapitulirao pred francuskim carem Napoleonom I.

1816 - Rođen je nemački industrijalac i pronalazač Ernst Verner fon Simens, koji je s trojicom braće osnovao gigantsku kompaniju "Simens". Pronašao je 1846. telegraf s kazaljkom, 1866. dinamo mašinu, a 1879. električni tramvaj.

1862 - U bici kod Frederiksburga u Američkom građanskomratu, južnjački general Robert Li sa 72.000 vojnika potukao jesevernjačkog generala Ambrouza Bernsajda, pod čijom komandomje bilo oko 114.000. Tokom teških borbi duž reke Masaponaks,Bersajd je izgubio više od 12.000 vojnika.

1877 - Srpski kralj Milan Obrenović (tada knez) odazvaose pozivu Rusije koja je zaratila s Turskom. Srbija je objavila rat,iako se još nije oporavila od poraza u prethodnom ratu sa Turskom.Srpska vojska je ubrzo potukla Turke i oslobodila je Niš, BeluPalanku, Pirot, Kuršumliju, Prokuplje, Vranje, Kosovo (veliki deoStare Srbije). Krajem januara 1878. rat je završen mirom Rusijei Turske u San Stefanu, izrazito na štetu Srbije. Odredbe mira uSan Stefanu - kojima je ustrojena Velika Bugarska - evropske silenisu priznale i one su izmenjene na Berlinskom kongresu kasnijeiste godine. Srbija je od tada i formalno međunarodno priznatakao nezavisna država, uz teritorijalna proširenja - Pirotski,Vranjski, Niški i Toplički okrug. Ipak, srpska vojska bila jeprimorana da se povuče sa Kosova, koje je prethodno oslobodila,što je veoma teško primljeno.

1937 - Japanske trupe okupirale su kineski grad Nanking.Tokom narednih šest sedmica stradalo je oko 200.000 Kineza, mahomcivila. U kineskoj istoriografiji taj period najčešće se naziva"silovanje Nankinga".

1939 - U prvoj velikoj pomorskoj bici u Drugom svetskomratu britanske krstarice "Ekseter", "Ajaks" i "Ahil" kod zaliva LaPlata u Atlantskom okeanu teško su oštetile i onesposobilenemački bojni brod "Admiral Graf fon Špe", koji je tokom gusarskogkrstarenja u južnom Atlantiku i Indijskom okeanu prethodno potopiodevet trgovačkih brodova.

1943 - Sovjetska vlada je u Drugom svetskom ratusaopštila da odluke Drugog zasedanja "Antifašističkog većanarodnog oslobođenja Jugoslavije" (AVNOJ) "pomažu daljoj uspešnojborbi naroda Jugoslavije" protiv nacističke Nemačke.

1944 - Japanski avion napunjen eksplozivom, kojim jeupravljao pilot samoubica - kamikaza, udario je u američku krstaricu"Nešvil" i usmrtio 133 člana posade.

1967 - Sedam meseci posle uspostavljanja vojne diktatureu Grčkoj, vojna vlada je skršila kontraudar i kralj Konstantinprimoran je da sa porodicom pobegne u Rim. Kralj je prethodno uporuci naciji zatražio podršku u "obnavljanju demokratije islobode", ali su njemu lojalne jedinice bile nepovezane i izolovane,a vojna hunta unapred obaveštena o kontraudaru. Vojna vlada krivilaje krunu za teško stanje u kojem se zemlja tada našla. Kraljevskaporodica u Grčkoj nije bila popularna, otuda je monarhiju u Grčkojsrušila jedna izrazito desna vlada.

1981 - General Vojćeh Jaruzelski zaveo je vanredno stanjeu Poljskoj. Zabranjena je dalja aktivnost takozvanog nezavisnogsindikata "Solidarnost". Vojnim pučem Jaruzelskog tada je otklonjenamogućnost vojne intervencije.

1982 - U zemljotresu u Severnom Jemenu, u provinciji Damar,stotinak kilometara jugoistočno od glavnog grada Sane, poginulo jeoko 3.000 osoba.

1988 - U Kongu (Brazavil) je potpisan protokol Angole, Kubei Južne Afrike, uz posredovanje Sovjetskog saveza i SAD, kojim jeobezbeđen put ka nezavisnosti Namibije (Jugozapadna Afrika) izaustavljanje građanskog rata u Angoli, započetog novembra 1975.Građanski rat u toj zemlji je ipak okončan tek aprila 2002. godine.

1990 - Predsednik Afričkog nacionalnog kongresa OliverTambo došao je u Južnu Afriku, prvi put posle 30 godinaizbeglištva.

1991 - Bivše sovjetske republike Kazahstan, Kirgizija,Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan odlučile su da sepriključe Zajednici Nezavisnih Država.

1994 - Predsednik Namibije Sam Nujoma i njegova vladajućapartija proglašeni su pobednicima prvih izbora posle sticanjanezavisnosti te afričke države.

1995 - Evropski parlament primio je Tursku u evropskuCarinsku uniju, uprkos krupnih zamerki Ankari zbog kršenja ljudskihprava.

1995 - Rumunski putnički avion srušio se posle poletanjasa aerodroma u Veroni, u severnoj Italiji, i nesreću nije preživeoniko od 49 lica u letelici.

2001 - Petorica islamskih terorista-samoubica upali su uzgradu Kongresa u Nju Delhiju i u oružanom okršaju s pripadnicimaobezbeđenja 14 osoba je poginulo, uključujući teroriste. Indijaje optužila dve militantne islamističke grupe iz Pakistana zaumešanost u napad.

2003 - Trupe SAD u Iraku uhapsile su kod Tikrita svrgnutogiračkog predsednika Sadama Huseina, koji se krio otkako su u junute godine američke snage skršile otpor Iračana.

2003 - Predsednik SAD Džordž Buš potpisao je zakon kojimsu uvedene sankcije Siriji zbog njenih navodnih veza s teroristima.

2006 - Belgijska nacionalna televizija priredila je uudarnom večernjem terminu simulaciju otcepljenja Flandrije. Čak 89odsto gledalaca izjavilo je da je poverovalo da je Belgija prestalada postoji nakon navodne odluke flamanske skupštine. Vest suozbiljno shvatili čak i neki međunarodni i diplomatski krugovi.

 2010 - Umro je Ričard Holbruk, američki diplomata.Smatran je za "arhitektu" Dejtonskog sporazuma. Radio je u svimadministracijama demokrata od kraja 1960-ih godina. Tokom administracijeBila Klintona Holbruk je bio ambasador u Nemačkoj 1993-94. godine,pomoćnik državnog sekretara za evropske poslove 1994-95, a od1999. do 2001. godine ambasador SAD pri UN. Njegov diplomatski stilmu je doneo nadimke "Buldožer" i "Pobesneli bik".

 2013 - Kairo se našao pod snegom, prvi put nakon 112 godina.Talas hladnoće zahvatio je Bliski istok, pa je snežni pokrivač, kojise ne pamti u tim krajevima, pokrio više zemalja regiona.

 2016 - Sirijska vojska preuzela je potpunu kontrolu nad Alepom.Odbrana pobunjenika slomljena je prethodnog dana, što je omogućiloveliko napredovanje sirijske vojske i dovelo do povlačenja pobunjenikau nekoliko okruga zapadno od zone sukoba. Veliki delovi Sirije ostali sui dalje u rukama pobunjenika, poput drevnog grada Palmire.

2018 - Kolona u kojoj se nalazilo 45 vozila Kfora, uputilase iznenada put severa Kosova i Metohije. Osim borbenih vozila, ukoloni se nalazila i oprema za blokade i pravljenje barijera poputgrađevinskih mašina, bagera. Pošto je dospela do Leposavića potomse zaputila u Kosovsku Mitrovicu. Zvaničnici Kfora ovu akcijupredstavili su kao redovnu aktivnost.

#Vremeplov