AKTUELNO

Na današnji dan Nobelovu nagradu za mir dobio je Amerikanac Martin Luter King (Luther), borac za gradjanska prava crnaca.

1508 - Formirana je Kambrejska liga, savez protiv Venecije koji su sklopili papa Julije II, francuski kralj Luj XII (Louis), aragonski kralj Ferdinand II i rimsko-nemački car Maksimilijan I (Maximilian).

1603 - Umro je engleski lekar i fizičar Vilijam Gilbert (William) koji je prvi uveo naziv za elektricitet. Njegovo delo "O magnetima" u kojem iznosi teoriju o Zemlji kao magnetu i magnetskim silama izmedju nebeskih tela (1600), imalo je značajan uticaj na razvoj nauke u 17. veku.

1851 - Rodjen je američki knjižar Melvil Djui (Dewey) koji je 1870. izradio prvu decimalnu klasifikaciju, sistem klasifikacija knjiga koji se primenjuje u bibliotekama u celom svetu.

1896 - Umro je švedski industrijalac Alfred Nobel, koji je bogatstvo stečeno pronalaskom dinamita (1867) uložio u osnivanje zadužbine iz koje će se dodeljivati godišnje nagrade za vanredna dostignuća u raznim oblastima. Nobelove nagrade prvi put su dodeljene 1901. Dodeljuje ih Kraljevska švedska akademija nauka na dan njegove smrti.

1926 - Umro je Nikola Pašić, jedan od najznačajnijih političara u istoriji Srbije i Jugoslavije, osnivač i vodja Narodne radikalne stranke (1881-1926). Prvi put je bio predsednik vlade Srbije 1891, a od 1903. sastavio je 22 vlade u vreme tri kralja: Aleksandra Obrenovića, Petra i Aleksandra Karadjordjevića. Bio je šef delegacije na Versajskoj mirovnoj konferenciji 1919-20.

1964 - Nobelovu nagradu za mir dobio je Amerikanac Martin Luter King (Luther), borac za gradjanska prava crnaca.

2002 - Bivši američki predsednik Džimi Karter (Jimmy Carter) primio je Nobelovu nagradu za mir.

2016 - Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos dobitnik je Nobelove nagrade za mir zbog natojanja da okonča višedecenijski gradjanski rat u kome je stradalo 220.000, a raseljeno osam miliona Kolumbijaca, tokom najdužeg sukoba na zapadnoj hemisferi.

2018 - Globalni pakt za migracije UN ; koji treba da obezbedi sigurno, uredjeno i humano kretanje ljudi po svetu ; usvojile su aklamacijom 164 zemlje. Američka vlada ga je podržavala u vreme Baraka Obame, dok ga je Donald Tramp odbacio.

#Vremeplov