AKTUELNO

Norveški arheolozi se nadaju da će ovog meseca završiti iskopavanje retkog, zakopanog dugačkog broda u mestu Gjelestad, drevnom arheološkom nalazištu jugoistočno od Osla.

To je prvo takvo iskopavanje u Norveškoj u prethodnih 100 godina, piše BBC na srpskom.

Veći deo broda je istrulio tokom vekova, ali arheolog dr Knut Pashe veruje da će raspored gvozdenih eksera ipak omogućiti izradu replike.

Radarom je otkriveno da je brod dug oko 19 metara i širok pet metara, što ga stavlja u rang sa dobro očuvanim vikinškim brodovima Oseberg i Gokstad koji su izloženi u Oslu.

Ti brodovi su pronađeni na zapadnoj strani širokog fjorda Oslo. Vikinzi su dugim brodovima išli do britanskih ostrva, najpre bi napadali zajednice pored obala, zatim se nastanili i ostavili u nasleđe fino zanatstvo, kao i nordijske reči i imena.

Nordijski Vikinzi su pohodili i Island, a neki su se potom naselili na Grenlandu i Vinlandu u Severnoj Americi, kasnije Njufaundlend.

Ratni brod pronađen u Gjelestadu datira iz predhrišćanskog perioda Vikinga 750-850. godine nove ere, rekao je za BBC Pashe iz Norveškog instituta za istraživanje kulturne baštine.

On je naveo da će proučavanje kobilice broda biti presudno.

"Kobilica se veoma razlikuje od ostalih, što je zaista uzbudljivo", dodao je arheolog.

#Brod

#Norveška

#arheolozi

#otkriće

#vikinzi