AKTUELNO

Na današnji dan Kristofer Kolumbo (Cristiforo Colombo) otkrio je ostrvo Hispanjola, sada podeljeno između Haitija i Dominikanske Republike.

1421 - Rođen je engleski kralj Henri VI (Henry), poslednji monarh iz dinastije Lankaster (Lancaster), koji je nasledio krunu 1422, kada je imao samo osam meseci. Svrgnut je u dinastičkim borbama ("Rat dveju ruža") i ubijen u maju 1471. u londonskom zatvoru Tauer.

1492 - Kristofer Kolumbo (Cristiforo Colombo) otkrio je ostrvo Hispanjola, sada podeljeno između Haitija i Dominikanske Republike.

1507 - Nemački kartograf Martin Valdzemiler (Waldsemueller) objavio je prvu geografsku kartu novog kontinenta kojem je dao naziv Amerika prema imenu italijanskog moreplovca Ameriga Vespućija (Vespucci).

1774 - U Austriji je stupio na snagu Edukativni statut Johana fon Felbigera (Johann von), prvi državni edukativni sistem u svetu.

1792 - Vođe žirondinaca u Francuskoj revoluciji doneli su odluku da izvedu na sud kralja Luja XVI (Louis). Revolucionarni sud ga je potom osudio na smrt i kralj je 1793. pogubljen na giljotini.

1877 - Američki pronalazač Tomas Edison (Thomas) je u Vest Orindžu u Nju Džersiju demonstrirao prvi zvučni snimak, pesmu "Mary had a Little Lamb".

1907 - U jednoj od najtežih nesreća u rudnicima SAD, poginuo je 361 rudar u rudniku uglja Monona u Virdžiniji.

1916 - Nemačke trupe su u Prvom svetskom ratu ušle u rumunsku prestonicu Bukurešt.

1917 - U sudaru francuskog broda "Mon Blan" natovarenog eksplozivom, uključujući 5.000 tona trinitrotoluola, s belgijskim brodom "Imo" u luci grada Halifaks u Kanadi, poginulo je više od 1.500 ljudi, oko 8.000 je ranjeno i veliki deo grada je razoren.

1921- Velika Britanija je potpisala mirovni sporazum s Irskom, prema kojem je uspostavljena Irska Slobodna Država kao članica Britanskog komonvelta.

1970 - Poljski lider Vladislav Gomulka (Wladyslaw) i nemački kancelar Vili Brant (Willy Brandt) potpisali su u Varšavi sporazum o normalizaciji poljsko-nemačkih odnosa. Kancelar Brant je tom prilikom na kolenima pred spomenikom poginulim herojima ustanka u Varšavskom getu odao poštu žrtvama nemačkog nacizma.

1989 - Slobodan Milošević proglašen je na sednici Skupštine Srbije za predsednika Predsedništva Srbije, posle referenduma na kojem je dobio 86 odsto glasova.

1989 - U najtežem masovnom ubistvu u istoriji Kanade, ubica je usmrtio 14 studentkinja i ranio još 13 osoba na Univerzitetu u Montrealu i potom se ubio.

2000 - Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka u Beogradu objavio je analizu prema kojoj 60 procenata stanovnika u Srbiji spada u kategoriju siromašnih, dok bogata elita čini pet odsto populacije.

2017 - Američki predsednik Donald Tramp objavio je da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela u koji će ; preseliti ambasadu SAD iz Tel Aviva. Izrael je pozdravio odluku kao "važan korak ka miru", dok je Palestina ocenila ; da SAD ne mogu više igrati istorijsku ulogu posrednika u mirovnim pregovorima s Izraelcima.

#Vremeplov