AKTUELNO

Na današnji dan, objavljena je knjiga engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina (Charles Darwin) "Poreklo vrsta".

1572 - Umro je škotski protestantski reformator Džon Noks (John Knox), sledbenik Kalvina (Calvin), osnivač Škotske prezbiterijanske crkve i autor "Istorije Reformacije u Škotskoj".

1632 - Rodjen je holandski filozof jevrejskog porekla Baruh de Spinoza (Baruch), jedan od najznačajnijih i najdoslednijih predstavnika racionalističke i monističke filozofije. Njegova misao, izneta u kapitalnom delu "Etika", izvršila je veoma značajan uticaj na evropsku filozofiju. Kritički odnos prema Bibliji i Talmudu izazvali su gnev u teološkim krugovima, a jevrejska zajednica ga je anatemisala i isključila iz svojih redova.

1859 - Objavljena je knjiga engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina (Charles Darwin) "Poreklo vrsta". Njegova revolucionarna teorija evolucije izazvala je velike kontroverze u naučnim krugovima, a crkveni su izrazili bojazan da će knjiga podriti religijska verovanja o postanku sveta.

1929 - Umro je francuski državnik Žorž Benžamin Klemanso (Georges Benjamin Clemenceau), premijer od 1906. do 1909. i od 1917. do 1920, kada se povukao iz političkog života. Zbog žustrine kojom je delovao u parlamentu kao opozicija dobio je nadimak "Tigar". U vreme Drajfusove afere objavio je 1898. u svom listu "L' Oror" (L' Aurore) znamenito Zolino pismo predsedniku Republike "Optužujem". Jedan je od tvoraca Antante i predsedavajući mirovne konferencije u Versaju 1919.

1974 - Predsednik SAD Džerald Ford (Gerald) i sovjetski lider Leonid Brežnjev postigli su u Vladivostoku privremeni sporazum o ograničenju ofanzivnog strateškog nuklearnog oružja.

1998 - General Emil Lahud (Emile Lahoud), prvi predsednik Libana posle okončanja 15-godišnjeg gradjanskog rata u toj bliskoistočnoj zemlji, preuzeo je dužnost šefa države.

2003 - Vrhovni sud u Glazgovu (Škotska) osudio je na 27 godina zatvora libijskog obaveštajca Abdela Baseta Ali al-Megrahija, koji je 2001. proglašen krivim za učešće u rušenju Pan Am-ovog aviona na letu broj 103 iznad jezera Lokerbi u Škotskoj 1998. godine.

2015 - Zbog incidenta na tursko sirijskoj granici kada je ruski avion Su-24 oborio tursku letelicu F-16, došlo je do zategnutih rusko-turskih odnosa. Turska je tvrdila da je ruski avion ušao u njen vazdušni prostor, a Rusko ministarstvo odbrane da je oboreni avion leteo isključivo u sirijskom vazdušnom prostoru.

2018 - Na protestima pokreta "Žuti prsluci" u Parizu koji su u aveniji Jelisejskih polja postavili barikade i sukobili se sa policijom, zbog nasilja je privedeno 130 osoba. Pripadnici ovog pokreta protestuju zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

#Vremeplov