AKTUELNO

Izraz vodi poreklo od "Yellow Kida" (Žutog dečaka), strip-junaka koji se krajem 19. veka pojavljivao u listu "New York Journal", a koji se smatra jednim od najpoznatijih primera žutog novinarstva.

Verujemo da svi znate šta je to žuta štampa. Ali da li ste se nekada zapitali zašto se baš tako zove?

Žuta štampa je oblik novinarstva koji nastoji da publici umesto objektivnih informacija, plasira "atraktivne", senzualističke informacije. Danas se taj izraz koristi u pogrdnom smislu jer podrazumeva huškanje i preterivanje radi dostizanja tiraža.

Sam termin skovao je Ervin Vardman, urednik lista "New York Press", koji je taj izraz prvi objavio, ali ga nikada nije definisao.

Nastanak ovog izraza vezuje se za kraj 19. veka, kada su se sukobila dva najjača njujroška lista.

Poznati Džozef Pulicer tada je uređivao "New York World", a Vilijam Randolf Herst "New York Journal". Oba lista su tada u svoje listove dodala više crteža i na taj način donele senzacionalističke vesti.

Foto: Wikipedia

Pulicer je počeo da objavljuje sopstveni strip 1896. godine, pod nazivom "Žuti klinac" ("Yellow Kid"). I baš taj strip postao je jedna od tema njihovog sukoba. Herst je otkupio Pulicerovog crtača ponudivši mu ogromnu platu, ali je Pulicer i dalje objavljivao strip veoma sličan "Žutom klincu", kako bi nastavio da se takmiči sa Herstom.

Strip je rađen pomoću brzo sušećeg žutog mastila kojim je farbano odelo glavnog junaka, odakle i potiče termin "žuta štampa".

#Džozef Pulicer

#novine

#Žuta štampa

'