AKTUELNO

Supruga ubijenog američkog predsednika Džona Kenedija, Džeklin Buvije Kenedi, uvek je važila za ikonu stila.

Tako je i ono što je nosila kobnog 22. novembra 1963. godine ušlo u istoriju.

Nosila je legendarni roze kostim dok se sa mužem vozila Dalasom u predsedničkoj limuzini kada je na njega izvršen atentat.

I posle tog strašnog događaja, Džeki je nosila isti kostim i naredna 24 sata. "Neka vide šta su učinili", rekla je dok su se na kostimu i dalje videle mrlje od krvi.

Nosila ga je i za vreme polaganja zakletve novog predsednika Lindona G. Džonsona. Kostim nije opran, pa se krv jasno videla na desnom rukavu.

Kako je vreme odmicalo, u modnim vodama je počela rasprava o poreklu kultnog kostima. Na kraju je usaglašeno da je sašiven u Njujorku, ali tkaninu, dugmiće i kroj osigurala je poznata francuska modna kompanija Šanel.

Pretpostavlja se da je kostim koštao oko 1.000 dolara (što bi danas vredelo više od 7.500 dolara). Ovaj najtužniji ružičasti odevni predmet pre putovanja u Teksas Džeklin je nosila 6 puta, između ostalog, na putovanju u London godinu dana ranije.

Kostim se danas čuva u Američkom nacionalnom arhivu u državi Merilend gde ga je dopremila ćerka Kerolin.

Kostim, i dalje umrljan krvlju, nije dostupan na uvid široj javnosti, ali se navodi da je bilo takvih zahteva.

Ipak, čuva se u tajnosti iz straha da se ne uništi sećanje na porodicu Kenedi.

"KAda bi bio izložen, proizveo bi histeriju", rekla je kurator Filis Magidson. Kostim će moći da bude dostupan javnosti tek 2103. godine kada će porodica odlučiti da li iko sme da mu pristupi.

#Džeki Kenedi

#Kaput