AKTUELNO

Na današnji dan rođena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer (Thatcher).

54 - Umro je rimski car i istoričar Klaudije I. Prema predanju uzrok njegove smrti bile su otrovne pečurke koje mu je dala njegova žena Agripina da bi obezbedila presto za svog sina iz prethodnog braka, Nerona. Tokom Klaudijeve vladavine od 41. područje južne Engleske organizovano je kao rimska provincija. Napisao je istoriju Rima i autobiografiju.

1815 - Streljan je francuski maršal Žoakim Mira (Joachim Murat), najčuveniji medju Napoleonovim komandantima armije, kralj Napulja od 1808. do 1815. Zarobljen je pri pokušaju da ponovo osvoji Napulj, a potom pogubljen.

1925 - Rodjena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer (Thatcher). Godine 1979. postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije i bila na tom položaju najduže od svih dotadašnjih premijera u 20. veku. Zbog nesuglasica u njenoj Konzervativnoj partiji u novembru 1990. je podnela ostavku.

1976 - Bolivijski teretni avion "Boing 707", kojem je nakon poletanja otpao jedan motor, pao je na glavnu ulicu Santa Kruza. Poginula su tri člana posade i više od 100 ljudi na tlu.

1997 - Britanski premijer Toni Bler (Tony Blair) susreo se sa liderom Šin Fejna Geri Adamsom (Gerry Adams). To je bio prvi susret britanskog premijera i lidera Severne Irske nakon više od 70 godina.

1998 - Nakon sedmodnevnih intenzivnih pregovora i pod pretnjom vojne intervencije NATO-a, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je dolazak Verifikacione misije OEBS koja će pratiti sprovodjenje rezolucije UN o Kosovu od 23. septembra i vazdušnu posmatračku misiju nad Kosovom.

2000 - U terorističkom napadu na američki vojni brod u jemenskoj luci Aden poginulo je 17 mornara. SAD su za napad optužile saudijskog državljanina u egzilu Osamu bin Ladena.

2005 - Preminuo je Ištvan Erši, madjarski disindent, pisac, dramaturg, pesnik i prevodilac. Erši je 1956. godine osudjen na osam godina zatvora zbog učešća u organizovanju pobune protiv totalitarnog režima, a oslobodjen je 1960. ("Budizam i dijalektika", "Ah, ta stara dobra vremena", "Glas gospodara").

2019 - Novi predsednik Tunisa postao je Kais Said (Saied) pobedivši u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji; Na parlamentarnim izborima u Poljskoj većinu je osvojila vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i pravda.

#Vremeplov