AKTUELNO

Revija će trajati do 26. novembra.

Od 2. novembra u Narodnom pozorištu biće priređena revija predstava "Šekspiru u čast" povodom 400 godina od smrti slavnog engleskog pesnika i dramskog pisca.

Tokom novembra, publika će moći da pogleda više različitih naslova ovog klasika sa repertoara srpskih pozorišta, a prvi od njih, 2. novembra od 20:30, na Sceni "Raša Plaović", biće "Hamlet" u režiji Nikole Zavišića i izvođenju ansambla Drame Srpskog narodnog pozorište iz Novog Sada.

Narednog dana, na istom mestu i u isto vreme, biće odigrana diplomska predstava "Biti ili ne biti" studenata Akademije lepih umetnosti i medija u klasi prof. Božidara Đurovića i Hadži Nenada Maričića.

Na Velikoj sceni, 18. novembra (19:30), termin je rezervisan za "Henrija Šestog", u režiji Nikite Milivojevića koji govori o plemićkim podelama u srednjovekovnoj Engleskoj i sukobu sa Francuskom.

Ujedno, biće to i jubilarno 50. izvođenje ovog komada koji je ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu premijerno izveo 11. maja 2012. godine u čuvenom londonskom Glob teatru, u okviru "Kulturne olimpijade".

Nekoliko dana kasnije, 23. novembra, Milivojević će se, takođe na Velikoj sceni, u istom terminu, predstaviti sa još jednim naslovom – ovoga puta u pitanju je "Perikle", u izvođenju ansambla Šabačkog pozorišta.

Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca gostovaće 25. novembra (Velika scena, 19:30) sa komedijom "San letnje noći", u režiji Pjera Valtera Polica koji je toj tananoj bajci o ljudskim strastima, sukobima i nesporazumima dao političku, psihološku, socijalnu i duhovnu domenziju.

Revija će biti završena narednog dana, na Sceni "Raša Plaović" (20:30), predstavom "Romeo i Julija", u režiji Nikole Zavišića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

I. P.

'