AKTUELNO

Tužna priča jednog od legendarnih glumaca!

Dragomir Bojanić Gidra bio je i ostao sinonim za glumačku veličinu i čoveka koji nas je svojim ulogama dovodio do suza od smeha. Iako i danas zasmejava i starije i mlađe generacije, njegov život je bio sve samo ne komedija!

Rođen 1933. u Kragujevcu, Gidra je imao veoma tešku životnu priču, a malo ljudi zna da mu je život promenilo to što mu je otac uhapšen posle Drugog svetskog rata, a majka mu je umrla od tuberkuloze. Oca su mu ubili, a on je sa samo devet godina ostao na ulici.

Foto: Printscreen YouTube/Darko Anđelkovic

Vremenom, on je ušao u dramsku sekciju, amatersko pozorište, a na kraju i u Kragujevačko pozorište. Dobri ljudi, glumci Kragujevačkog pozorišta, kasnije su skupili pare kako bi mu kupili odelo i kartu za Beograd, da može da polaže prijemni na Akademiji dramskih umetnosti.

Koliko je skroman Bojanić bio dovoljno govori činjenica da je Raši Plaoviću na pitanje ima li gde da spava, rekao da ima, a nije imao već je planirao da spava na železničkoj stanici.

Foto: Printscreen YouTube/Serija Ex

Ipak, Plaović je znao za to i čistačicama na Akademiji je rekao da mu raspreme sobu sa metlama i kantama. Njegov talenat nije mogao proći nezapaženo, pa se Gidra vremenom izborio za svoje mesto u glumačkom svetu. Na Akademiji je čak upoznao i svoju buduću suprugu, Ljiljanu Kontić. Njih dvoje dva puta su se venčavali i razvodili, a kum im je bio upravo Raša Plaović.

Osim u “Žikinoj dinastiji”, Gidru pamtimo i po ulogama u “maršu na Drinu”, “Otpisanima”, “Balu na vodi”, “Burdušu” i mnogim drugim ostvarenjima koja su mu donela popularnost i možda barem malo učinili da svoju tužnu prošlost zaboravi.

Autor: N.V.

#Dragomir Bojanić Gidra

#Život

#životna priča