AKTUELNO

Potresna priča "Oaza" Ivana Ikića bio je jedini predstavnik Srbije u Veneciji, a s popularne Mostre se vraća s nagradom za najbolji evropski film u sekciji "Dani autora" koju dodeljuje mreža Evropa sinemas.

Žiri je u obrazloženju istakao da je ovo prelepo snimljen i veoma poetičan film, u kojem reditelj svoje glumce naturščike tretira s velikom pažnjom i poštovanjem, a oni mu uzvraćaju izuzetno snažnom i prirodnom izvedbom.

"Od sveg srca čestitamo reditelju i ekipi, a posebno glavnim glumcima - devojkama i mladićima iz Doma za decu i mlade Sremčica. Oni su se već učešćem u ovom filmu izborili za delić pažnje koju zaslužuju, a nadamo se da će ova nagrada dodatno baciti svetlo na njih. Zbog toga smo i pravili ovaj film. Nadamo se da će uskoro naši mladi glumci moći da putuju na neki od festivala i neposredno dožive reakcije publike", poručuju producenti Milan i Marija Stojanović.

Ikić je pre puta u Veneciju kazao za Tanjug da će njegovo ostvarenje osobe sa posebnim potrebama učiniti vidljivijim u našem društvu.

Ikićevo ostvarenje je drugi srpski film koji je tokom 2020. godine imao premijeru na jednom festivalu A kategorije, nakon što je "Otac" Srdana Golubovića u februaru premijerno prikazan u Berlinu.

U filmu glavne uloge igraju debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov.

Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

Ikić naglašava da su Zenuni, Marković i Novakov, mladi ljudi, koji su prvi put u životu dobili priliku da nešto rade.

"Prošao sam kroz domove za osobe sa posebnim potrebama u potrazi za glavnim protagonistima filma. Uspeo sam da odaberem mlade ljude za koje sam procenio da će sa uspehom odigrati likove u filmu. Nijednog momenta nisam imao ideju da igraju sami sebe. Njih troje su osobe sa posebnim potrebama, ali smo prošli specijalnu radionicu gde su učili da glume i na kraju smo zajedno uspeli da napravimo film", kazao je Ikić.

#Filmski festival