AKTUELNO

Preminuo češki režiser Jirži Mencel

Slavni češki režiser Jirži Mencl preminuo je u 82. godini, objavila je večeras njegova supruga Olga na svojoj Fejsbuk stranici.

Mencl je bio poznat po filmovima koji kombinuju humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temama i bio je važan deo češkog novog talasa.

U Narodnom pozorištu u Beogradu ugledni umetnik je režirao Šekspirov komad "Vesele žene vindžorske" 2007. godine, i u korežiji sa Božidarom Đurovićem, postavio operu Sergeja Prokofjeva "Zaljubljen u tri narandže".

Njegov film "Strogo kontrolisani vozovi" je 1966. godine osvojio Oskara za najbolji strani film, a njegova popularna komedija "Selo moje malo" iz 1985. je bio nominovana za tu nagradu u istoj kategoriji.

Njegova provokativnost ga je dovodila i u nevolje: 1969. snimio je satiru "Ševe na žici" koja se rugala sovjetskom modelu komunizma i bila je zabranjena do 1990. i pada Berlinskog zida.

Ostali poznatiji filmovi su mu "Zločin u devojačkoj školi (1965), 107min), "Hirovito leto" (1965) i "Služio sam engleskog kralja" (2006).

#Smrt

#režiser