AKTUELNO

Povodom obeležavanja 150 godina od turske predaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću, danas je na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, otvorena izložba, a posetioci će moći da je pogledaju do 15. maja.

Povodom obeležavanja 150 godina od turske predaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću, danas je na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, otvorena izložba "Ključevi Belog grada. Beograd 1867. godine".

- Danas kada grad Beograd obnavlja veliki broj fasada, kada se obnavlja kaldrma na Kosančićevom vencu, kada se širi pešačka zona u centru grada koja će afirmisati najznačajniji kulturno-istorijski deo Beograda, kada povezujemo centar grada sa priobaljem, uređujemo Savsku promenadu, zadovoljstvo mi je što mogu da otvorim ovu značajnu izložbu, koja će dopuniti i oplemeniti upravo te javne prostore - rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

On je izrazio nadu da će izložba izvesti Beograđane i turiste i na Savsko šetalište i upotpuniti utisak koji Beograd pruža. "Nadam se da će ljudi više pešačiti i kretati se Beogradom. Vidimo se na lepim šetalištima grada Beograda", poručio je Folić.

Izložbom će biti obeleženo 150 godina od kada su turske vlasti predale ključeve grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću, čime je počela nova etapa u razvoju Kneževine Srbije, koja je vodila ka sticanju državne samostalnosti.

Na 30 panoa posetioci će moći da vide događaje koji su prethodili predaji ključeva, sam čin predaje 6/19. aprila 1867. godine na mestu današnjeg spomen obeležja u parku Kalemegdan kada je pročitan ferman sultana Abdula Azisa kojim su Beogradska, Šabačka, Smederevska i Kladovska tvrđava predate na upravu srpskom narodu, kao i posledice koje je ovaj događaj imao na kompletnu istoriju srpskog naroda.

Autorski tim izložbe čine Vladimir Tomić, viši kustos Muzeja grada Beograda, mr Ljubica Ćorović, bibliotekar savetnik Biblioteke grada Beograda, i Olivera Vučković iz JP "Beogradska tvrđava".

Izložbu realizuju JP "Beogradska tvrđava", Muzej grada Beograda i Bibioteka grada Beograda, zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a sastavni je deo programa manifestacije "Dani Beograda 2017". Posetioci će moći da je pogledaju do 15. maja.

#Beograd

#Izložba

#Kalemegdan

'