AKTUELNO

Izraelski arheolozi su najavili da će zvanično otkriti dragocenu kolekciju ranih islamskih zlatnika pronađenih tokom nedavnih iskopavanja u blizini centralnog grada Yavne, prenosi AP.

Kolekcija od 425 zlatnika, od kojih većina potiče iz perioda Abasida pre 1.100 godina, bila je "izuzetno retka'', kažu arheolozi izraelskih antikviteta Liat Nadav-Ziv i Elie Hadad.

Foto: Tanjug AP/Sipa Press, Heidi Levine

Ova neobična iskopina rezultat je vrednog i predanog rada mladih volontera i obuhvata takođe i stotine manjih isečaka iz zlatnika koji bi služili kao manji apoeni.

Foto: Tanjug AP/Sipa Press, Heidi Levine

Stručnjak za kovanice pri autoritetima za antikvitete Robert Kul rekao je da početna analiza pokazuje da kovanice potiču još sa kraja devetog veka i smatraju se zlatnim vekom Abasidskog kalifata, koji je kontrolisao veći deo Bliskog Istoka i Severne Afrike.

Foto: Tanjug AP/Sipa Press, Heidi Levine

Zanimljivo je da su u Izraelu i tokom 2015. godine ronioci amateri pronašli 2.000 zlatnika na obali drevnog lučkog grada Cezareje, datiranog iz vremena Fatimida u 10. i 11. veku.

Foto: Tanjug AP/Sipa Press, Heidi Levine

''Iskreno se nadamo da će nam ovo proučavanje zlatnika reći više o periodu o kome još uvek znamo vrlo malo '', izjavio je Kul ovim povodom.

#Izrael

#arheolozi

#otkriće

#zlatni novčići