AKTUELNO

Na današnji dan rođena je holandska igračica Margareta Gertruda Zele (Margaretha Geertruida Zelle), poznata kao Mata Hari.

1830 - Skupština Francuske je izabrala Luja Filipa (Louis Philippe) za kralja, pošto je Šarl X bio prisiljen da abdicira u Julskoj revoluciji. Novi kralj je postao poznat kao "kralj gradjanin".

1859 - Rodjen je srpski glumac Ilija Stanojević, poznat kao Čiča-Ilija, najpopularniji komičar svog vremena. Napisao je komediju "Dorćolska posla", a sa Jankom Veselinovićem komediju s pevanjem "Potera".

1876 - Rodjena je holandska igračica Margareta Gertruda Zele (Margaretha Geertruida Zelle), poznata kao Mata Hari. Pod sumnjom da je nemačka špijunka, Francuzi su je streljali oktobra 1917. godine. Ime Mata Hari, koje znači "jutarnje oko", uzela je dok je živela na Javi pre Prvog svetskog rata.

1957 - Umro je američki filmski glumac Oliver Hardi (Hardy) koji je sa partnerom Stenom Lorelom (Stan Lorel) (Stenlio i Olio) igrao u više od 100 filmskih komedija snimljenih izmedju 1926. i 1950.

1989 - Umnrla je Mira Trailović, pozorišna rediteljka, osnivačica avangardnog beogradskog pozorišta "Atelje 212" (1956) i BITEF-a (Beogradski internacionalni teatarski festival). Kao rediteljka je beogradskoj publici prvi put predstavila najznačajnija imena svetske pozorišne avangarde - Joneska, Sartra, Olbija, kao i popularni hipi-mjuzikl "Kosa".

1996 - U Atini su se sastali predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tudjman i postigli dogovor o normalizaciji odnosa SR Jugoslavije i Hrvatske. Sporazum je ozvaničen 23. avgusta.

1998 - U eksploziji dva automobila-bombe u ambasadama SAD u Keniji i Tanzaniji poginulo je 215 ljudi u Najrobiju i 11 u Dar es Salamu, a ranjeno je više od 5.000 ljudi. Odgovornost je preuzela do tada nepoznata grupa Islamska armija za oslobodjenje svetih mesta.

2000 - Grupa američkih i švajcarskih naučnika je saopštila otkriće devet novih planeta izvan Sunčevog sistema, što je od značaja za nastojanja naučnika da otkriju život na nekom drugom mestu u kosmosu.

2003 - Sud u Dablinu je osudio lidera Prave IRA-e, odmetničke frakcije Irske republikanske armije (IRA), Majkla Mekevita na 20 godina zatvora zbog organizovanja bombaškog napada u gradu Omi u Severnoj Irskoj 1998. kada je poginulo 29 ljudi, a više stotina ranjeno.

2014 - Tribunal za genocid u Pnom Penu osudio je na doživotni zatvor dvojicu zvaničnika režima Crvenih Kmera: bivšeg šefa države Kije Sampana i Nuona Čea, koji je bio desna ruka ozloglašenog vodje Crvenih Kmera Pola Pota. Tokom vladavine Crvenih Kmera u Kambodži je pobijeno 1,7 miliona ljudi.

2019 - Indijska vlada je ; donela uredbu ; o ukidanju specijalnog statusa savezne države Džamu i Kašmir, garantovanog Ustavom te zemlje. Oko ove teritorije se godinama unazad spore Indija i Pakistan.

#Vremeplov

#Zanimljivosti