AKTUELNO

Na današnji dan rođen je malteški političar Dom Mintof (Mintoff), koji je kao predsednik laburističke vlade od 1971. vodio politiku odvajanja Malte od Velike Britanije i Evrope, stvarajući bliže veze sa Libijom i arapskim svetom.

1637 - Umro je engleski pisac i glumac Ben Džonson (Jonson) autor satirične komedije "Valpone, ili lisica", koja se smatra jednim od najboljih dela tog žanra u renesansnoj književnosti.

1661 - Portugal i Holandija potpisale su sporazum prema kojem su Portugalci zadržali Brazil, a Holandjani Cejlon (Šri Lanka).

1807 - Srpski prosvetitelj Dositej Obradović prešao je iz Zemuna u ustaničku Srbiju, gde je kao prvi Karadjordjev popečitelj (ministar) prosvete ostao do kraja života (1811).

1860 - Rodjen je srpski političar i filolog Ljubomir Stojanović, sekretar Srpske kraljevske akademije, koji je 1921. s Jašom Prodanovićem osnovao Republikansku stranku i bio njen prvi predsednik.

1916 - Rodjen je malteški političar Dom Mintof (Mintoff), koji je kao predsednik laburističke vlade od 1971. vodio politiku odvajanja Malte od Velike Britanije i Evrope, stvarajući bliže veze sa Libijom i arapskim svetom.

1945 - Amerikanci su u Drugom svetskom ratu bacili prvu atomsku bombu na japanski grad Hirošimu. Grad je razoren, 13 kvadratnih kilometara pretvoreno je u pustoš. Poginulo je oko 117.000 ljudi, a od posledica bačene bombe stradalo je 217.137.

1978 - Umro je papa Pavle VI, čiji je pontifikat (od 1963) obeležen nastojanjima da katoličku crkvu približi savremenom svetu. Normalizovao je odnose sa komunističkim zemljama i podržavao Pokret nesvrstanih. Nasledio ga je Jovan Pavle I.

1999 - Predsednik Rusije Boris Jeljcin zatražio je od parlamenta da ukine smrtnu kaznu u toj zemlji.

2005 - Umro je bivši ministar inostranih poslova Velike Britanije Robin Kuk (Cook) koji je 2003. napustio vladu Tonija Blera u znak protesta zbog invazije na Irak.

2010 - Sjedinjene Američke Države (SAD) prisustvovale su prvi put ceremoniji povodom godišnjice nuklearnog napada na Hirošimu, 6. avgusta 1945, u kojem je stradalo 140.000 ljudi. Posle šest i po decenija, ambasador SAD u Japanu Džon Rus položio je venac u Hirošimi. SAD nikada nisu uputile izvinjenje za atomske napade na Hirošimu i Nagasaki.

2012 - Istraživačko vozilo američke svemirske agencije NASA "Kjurioziti", veličine automobila, spustilo se na Mars, sa zadatkom da analizom uzorka tla ove planete utvrdi da li je na njoj moglo biti života. Minerali koje je identifikovao "Kjurioziti" na Marsu krajem 2013. sugerišu da je postojalo jezero slabog saliniteta i neutralne pH vrednosti, što su uslovi pogodni za razvoj života.

2019 - Predsednik Mozambika Filipe Njusi i lider najveće opozicione grupe u toj zemlji Osufo Momade potpisali su novi mirovni sporazum kojim su se obavezali na okončanje višegodišnjeg nasilja i sprovodjenje izbora 15. oktobra. Njusi i Momade su 1. avgusta potpisali sličan sporazum o obustavljanju vojnih neprijateljstava.

#Vremeplov