AKTUELNO

Jedna žena smrtno je stradala u napadu najopasnijeg morskog psa, velike bele psine, nedaleko od obale u američkoj saveznoj državi Mejn.

Napad se dogodio pokraj ostrva Bajlej, a ubijena je penzionerka Džuli Holovač, piše BBC.

Ovo je tek drugi napada morskog psa koji je ikad zabiležen u državi Mejn, pokraj čijih se obala velika bela psina ne viđa često budući na to da preferira toplije more od onog na samom severu SAD-a.

Neposredno pre napada gospođa Holovač je plivala 18 metara od obale sa svojom kćeri koja je srećom ostala nepovređena.

Napad je svojim očima video Tom Vajt koji je za AP opisao jezivi prizor.

- Čuo sam je kako se smeje, a onda je samo u jednom trenutku počela da vrišti "upomoć, upomoć!". Nakon toga samo je nestala ispod površine mora, rekao je ovaj očevidac.

Drugi svedok napada za AP je rekao da je "u vodi bilo sve puno krvi".

Do nesrećne žene potom su dojurila dva kajakaša koji su je izvukla na obalu, ali nije joj bilo pomoći. Ostatak zuba od morskog psa potvrdio je da se radilo o napadu velike bele psine.

Budući da je gospođa nosila odelo za plivanje, a njena ćerka nije, lokalci pretpostavljaju da je morski pas mislio da je to foka, što je najčešći uzrok napada na ljude.

Proteklih nedelja je duž severozapadnih obala SAD-a uočeno više morskih pasa, naročito oko Long Islanda u Njujorka, piše BBC.

Velika bela psina jedan je od najvećih predatora u moru, a slovi i kao najopasniji morski pas. Najveći primerci mogu narasti i do 6 metara u dužinu i dve tone u težinu. Odgovorni su za nekoliko stotina dokumentiranih napada na ljude, a titulu najopasnije morske nemani dobili su ponajviše zahvaljujući legendarnom filmu Stevena Spielberga iz 1975. godine - Ralje.

#Ajkula

#Napad