AKTUELNO

Na današnji dan umro je Mate Parlov, najbolji bokser bivše Jugoslavije.

1805 - Rođen je francuski istoričar i političar Aleksis Klerel de Tokvil, protivnik revolucionarnih društvenih promena, koji je veoma uticao na građanske istoričare 19. i 20. veka.Dela: "Demokratija u Americi", "Stari režim i revolucija".

1856 - Umro je nemački kompozitor i muzički pisac Robert Aleksander Šuman, jedan od najznačajnijih predstavnika romantizma. Istakao se kao liričar i autor klavirskih minijatura. Osnovao je časopis "Neue Zeitsćrift fur Musik". Dela: simfonije, "Koncert u
a-molu za klavir i orkestar", koncerti za klavir, koncerti za violončelo, ciklusi solo pesama "Pesnikova ljubav", "Ljubav i život žene", klavirske kompozicije "Karneval", "Simfonijske etide", "Dečje scene".

1876 - Umro je mađarski političar Ferenc Deak, glavni arhitekta sporazuma Beča i Budimpešte iz 1867. kojim je austrijsko carstvo prekomponovano u dvojnu Austro-Ugarsku monarhiju. Predvodio je mađarsku opoziciju, uglavnom sitnije mađarsko plemstvo, protiv austrijskog kancelara Klemensa Meterniha pre revolucije 1848, a 1865. objavio je projekat o dualističkom uređenju Habzburške monarhije, prihvaćen dve godine kasnije.

1878 - Počela je austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine, na osnovu odluke kongresa velikih sila u Berlinu 13. jula 1878. Austrijske trupe tada su okupirale i Novopazarski sandžak (Raška oblast) koji su kasnije napustile. Austro-ugarska je i formalno anektirala BiH 1908. suprotno odredbama Berlinskog kongresa.

1883 - Rođen je italijanski diktator Benito Musolini, kojije vladao Italijom od 1922. do 1943. Ubrzo posle izbijanja Prvogsvetskog rata isključen je iz Socijalističke partije, pošto sezalagao za ulazak Italije u rat kako bi kasnije učestvovala upodeli Austro-Ugarske. Godine 1919. osnovao je fašističku partiju.U oktobru 1922. u Napulju je u vreme kongresa fašista organizovaopohod 60.000 pristalica na Rim i tako je došao na vlast. Podnjegovim vođstvom, Italija je 1935. napala i okupirala Etiopiju,pripojila Albaniju 1939, napala Grčku 1940, a KraljevinuJugoslaviju 1941. Posle iskrcavanja savezničkih trupa na Siciliju,krajem jula 1943. oboren je sa vlasti i interniran u hotel naplanini Gran Saso, odakle su ga 12. septembra 1943. oslobodili Nemci(komandosi Ota Skorcenija) i prebacili u severnu Italiju, gde jepostao lider takozvane Italijanske socijalne republike. Tokompokušaja da pobegne, zajedno sa nemačkim trupama, uhvatili su gaitalijanski partizani i ubili 28. aprila 1945.

1885 - Rođena je američka filmska glumica TeodosijaGudmen, poznata kao Teda Bara, prvi "vamp" u istorijikinematografije. Filmovi: "Kleopatra", "Karmen", "Saloma","Žena tigar", "Dama s kamelijama", "Pesma sirene".

1890 - Umro je holandski slikar Vinsent van Gog, jedan odnajoriginalnijih i najtemperamentnijih u istoriji slikarstva. Slikaoje žarkim bojama, a njegova ekspresivna dela prodorne snageneprevaziđena su u izražavanju psihičkih stanja i raspoloženja.Nepriznat za života, praćen mnogim nedaćama koje su ga bacale uduboku depresiju i nervno rastrojstvo pokušao je samoubistvo iumro dva dana potom. Njegova dela, oko 850 slika i više od 900crteža, mahom pejzaža, portreta i mrtvih priroda, presudno suuticala na razvoj moderne umetnosti i donela mu posmrtnu slavu.

1900 - Italijanskog kralja Umberta I u Monci je ubioanarhista Gaetano Breši.

1905 - Rođen je švedski diplomata Hjalmar Agne DagHamaršeld, dobitnik Nobelove nagrade za mir, doktor filozofije iakademik, generalni sekretar UN od 1953. do smrti 1961. Zauzimao jevisoke funkcije u više švedskih ministarstava od 1936. do 1953. ibio ministar bez portfelja. Pri pokušaju da doprinese rešenjukrize u negdašnjem Belgijskom Kongu poginuo je u avionskoj nesrećiu okolnostima koje nikad nisu razjašnjene. Nobelova nagradadodeljena mu je posthumno.

1937 - Japanske trupe okupirale su kineski grad Tjencin.1948 - Na stadionu "Vembli" u Londonu otvorene su prveOlimpijske igre posle Drugog svetskog rata.

1967 - U Vijetnamskom ratu u požaru je oštećen američkinosač aviona "Forestal" pri čemu je poginulo 130 lica.1968 - U encikliki "Humanae vitae" (O ljudskom životu)papa Pavle VI zabranio je rimokatolicima sve oblike veštačkekontrole rađanja.1981 - U katedrali Svetog Pavla u Londonu venčani sunaslednik britanskog prestola princ od Velsa Čarls i DajanaSpenser.

1983 - Umro je španski filmski režiser Luis Bunjuel.Od 1936. do 1939. snimao je tokom Španskog građanskog ratapropagandne priloge za republikance. Od 1947. radio je uglavnom uMeksiku, pošto je kao komunista bio nepomirljivi protivnikfrankovog režima pa je živeo u emigraciji. Snimio je 32 filma,a "Andaluzijski pas" iz 1928. i "Zlatno doba" iz 1930. obrazac sunadrealističkog filma. Napisao je autobiografiju "Moj poslednjiuzdah". Ostali filmovi: "Zemlja bez hleba", "Los olvidados", "Usponu nebo", "Zločinački život Arčibalda Krusa", "Robinson Kruso","To se zove zora", "Nazaren", "Viridijana", "Taj mračni predmetželja", "Anđeo smrti", "Zvezdani put", "Tristana", "Lepoticadana", "Diskretni šarm buržoazije".

1983 - Umro je engleski pozorišni i filmski glumacDžejms Dejvid Grejem Niven, dobitnik Oskara 1958. za film"Odvojeni stolovi". Elegantnom pojavom ali i glumom oličavao jebritanski tip džentlmena. Po uzoru na oca završio je vojnu školu,ali je docnije napustio vojnu karijeru i posvetio se glumi. UHolivud je dospeo tridesetih godina 20. v. ali je po izbijanjuDrugog svetskog rata napustio SAD i priključio se britanskoj vojscii tokom rata bio je komandos. Ostali filmovi: "Put oko sveta za 80dana", "Dobar dan tugo", "Topovi s Navarona", "Kasino Rojal","Papirnati tigar".

1994 - Bivši italijanski predsednik vlade Betino Kraksiosuđen je na osam i po godina zatvora pod optužbom za prevaru.

2003 - Donji dom belgijske skupštine ovlastio je belgijskesudove da sude svim optuženima za ratne zločine, bez obzira gde supočinjeni i bez obzira na nacionalnost, uključujući građane SAD,što je izazvalo žestoku reakciju zvaničnog Vašingtona.

2008 - Umro je Mate Parlov, najbolji bokser bivše Jugoslavije. U bokserski klub "Pula" je stupio sa 16 godina,i nakon svega 3 godine osvojio je titulu prvaka Jugoslavije upoluteškoj kategoriji. Prvi veći međunarodni uspeh ostvarioje 1969. kada je u Bukureštu postao vicešampion Evrope. Dvegodine docnije u Madridu je osvojio zlatnu medalju, a 1973. uBeogradu odbranio je titulu prvaka Evrope u poluteškoj kategoriji.Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. Parlov je osvojio zlato,a u Havani 1974. postao je amaterski prvak sveta u poluteškojkategoriji. Godine 1976. u Beogradu je, savladavši ItalijanaDomenika Adinolfija, postao profesionalni prvak Evrope upoluteškoj kategoriji, a 2 godine potom, pobedom nad ArgentincomMigelom Anhelom Kueljom i svetski šampion. Osam puta je bioprvak Jugoslavije.

2011 - Preminuo je Muharem Pervić, srpski esejista,književni i pozorišni kritičar. Diplomirao je na Katedri za opštuknjiževnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Tokom studija bio jeglavni urednik lista "Student". Od 1958. urednik je časopisa "Delo"a zatim glavni urednik kulturno-umetničkog programa Televizije Beograd.Za knjigu "Tradicija i kritika" (1977) dobio je nagradu, "DjorđeJovanović", a za naslov "Volja za promenom" (1995) Sterijinunagradu. Dobitnik je i Tanjugove nagrade "Zlatno pero" (2007), kaoi Povelje za životno delo Udruženja književnika Srbije (2005).Bio je priređivač sabranih dela Ive Andrića, po Andrićevomizboru.

2017 - Tim međunarodnih naučnika objavio je da je zabeležionajsnažniju eksploziju u istoriji istraživanja univerzuma. Eksplozijuje prouzrokovala smrt masivne zvezde i bila je takve jačine da ju jesa Zemlje bilo moguće uočiti, pored udaljenosti 10 milijardisvetlosnih godina.

2018 - Umro je Oliver Dragojević, muzičar, jedna od najvećihzvezda negdašnje Jugoslavije.

2019 - U Etiopiji je oboren rekord u pošumljavanju. Za samojedan dan zasađeno je, navodno, čak 350 miliona stabala. Velika nacionalnaakcija deo je dugoročnog plana pošumljavanja kojim se predviđa sadnjačetiri milijarde stabala. Asocijacija "Farm Afrika" posvećena jeozelenjavanju istočne Afrike i ova akcija predstavljena je kao početakvelike akcije pošumljavanja.

#Vremeplov