AKTUELNO

Na današnji dan umro je nemački kompozitor Johan Sebastijan Bah,jedan od najznačajnijih stvaralaca u istoriji muzike.

1330 - Srpski kralj Stefan Dečanski potukao je "do nogu"u bici kod Velbužda (današnji Chustendil u Bugarskoj) vojskubugarskog cara Mihajla Šišmana i tako onemogućio ostvarenjenjegovog dogovora sa vizantijskim carem Andronikom III Paleologom daBugarska i Vizantija paralelno zajedničkim snagama napadnu Srbiju.Nakon ovog strahovitog poraza Bugara, Vizantija nije ni ušla usukob. Bitka kod Velbužda označila je veliki preokret, od tada dobitke na Marici 1371. Srbija je najjača država na JugoistokuEvrope.

1586 - Tomas Heriot je iz Kolumbije doneo prve krompire uEnglesku. Smatra se da je tek pojava krompira, u masovnoj upotrebi,postepeno spasla evropski kontinent od gladi. Nerodne godine ranijesu najčešće dovodile do masovne gladi i pomora stanovništva.

1655 - Umro je francuski pisac Sirano de Beržerak, čijasu dela kombinacija političke satire i fantazije. Teško je ranjen1640, zbog čega je napustio vojsku, u kojoj se istakao kao izuzetanmačevalac. Veoma smeo i slobodan duh, bujne mašte, pisao je pesme,napisao je po jednu komediju i tragediju, ali je najpoznatiji podelu "Drugi svet", gde je opisivao putovanje na Mesec i Sunce. EdmonRostan ovekovečio ga je u herojskoj komediji "Sirano de Beržerak",stvorivši od njega simbol retke duševnosti i neobičnog uma.

1741 - Umro je italijanski kompozitor i violinski virtuozAntonio Vivaldi. Tipičan je predstavnik zrelog baroka. Nije biopoznat samo kao sjajan i veoma plodan kompozitor već je oduševljavaosavremenike i izvanrednim izvođačkim umećem. Dela: "Četirigodišnja doba", "L'estro armonico", "Il cimento dell'armonia edell'inventione", niz koncerata za violinu, flautu, fagot.

1750 - Umro je nemački kompozitor Johan Sebastijan Bah,jedan od najznačajnijih stvaralaca u istoriji muzike. Za životaje više cenjen kao orguljaš nego kao kompozitor i tek je FeliksMendelson otkrio njegovu vrednost izvođenjem "Muke po Mateji".Bahov veliki opus, delom izgubljen, jer je posle smrti pao uzaborav, osnova je razvitka muzičkih pravaca novijeg doba.Komponovao je više od 300 kantata, fuga, oratorijuma, preludijuma,fantazija, tokata, orkestarskih svita, dela za orgulje, klavir,čembalo, violinu, violončelo, klavikord, flautu. Doveo je dovrhunca barokni polifoni stil. Njegovo stvaralaštvo je sintezadotadašnjih dostignuća u vokalnoj i instrumentalnoj muzici.Dela: duhovne kompozicije "Imao sam mnogo jada", "Hristos jeležao u samrtnim mukama", "Snažna tvrđava je naš Bog", "Misau h molu","Božićnji oratorijum", "Magnificat", "Muka po Jovanu","Muka po Mateji", svetovne kompozicije "Kantata o kafi", "Seljačkakantata", "Francuske svite", "Engleske svite", "Dobro temperovaniklavir","Italijanski koncert", "Goldberg varijacije", "Hromatskafantazija i fuga", šest "Brandenburških koncerata", "Umetnostfuge", "Trostruki koncert" za flautu, violinu i klavir.

1794 - Dan posle obaranja s vlasti, na giljotini supogubljene vođe Francuske revolucije Maksimilijan Fransoa Izidorde Robespjer, Antoan Sen Žist i još dvojica jakobinskih prvaka.Pošto je tokom jakobinskog terora poslao na giljotinu gotovo svevođe revolucije, Robespjer je postao krajnje nepopularan, pa jesa vlasti lako oboren u termidorskom prevratu.

1821 - Peru je proklamovao nezavisnost od Španije.1861 - Osnovano je Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu,(tada u sastavu Austrije, od 1867. Austrougarska). Gostovanjepozorišne družine Jovana Kneževića 1860. podstaklo je JovanaDjorđevića da napiše više tekstova u novosadskom "Srbskomdnevniku" o potrebi osnivanja Srpskog narodnog pozorišta. Upripremama za osnivanje učestvovali su Svetozar Miletić, StefanBranovački, Jovan Djorđević i Jovan Jovanović Zmaj. Samo pozorišteosnovano je na sednici Srpske čitaonice kojom je predsedavao SvetozarMiletić. Srpska čitaonica ustanovila je potom Društvo za Srpskonarodno pozorište koje je vodilo brigu o njemu i finansiralo ga.Konačna carska dozvola usledila je tek 1865.1868 - Ratifikovan je 14. amandman ustava SAD, kojim jeAfroamerikancima najzad dato puno državljanstvo SAD.

1899 - Rođen je srpski književni i pozorišni kritičarVelibor Gligorić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od1965. do 1971. Uređivao je više časopisa, iskazavši se kaozastupnik realizma i oštar polemičar. Dela: "Kritike", "Lica imaske", "Matoš - Dis - Ujević", "Pozorišne kritike", "Srpskirealisti", "Ogledi i kritike", "U vihoru", "Branislav Nušić","Portreti", "Senke i snovi", "Knjiga života", "Kuća smrti".

1902 - Rođen je britanski filozof austrijskog poreklaKarl Rejmond Poper, jedan od uticajnijih mislilaca 20. veka. Ufilozofiju je uveo "princip opovrgljivosti", prema kojem se tvrdnjamože smatrati naučnom samo ako se u principu može dokazati njenapogrešnost, dok tvrdnje koje ne ispunjavaju taj uslov spadaju umetafiziku. Dela: "Logika istraživanja", "Otvoreno društvo injegovi neprijatelji", "Beda istoricizma".

1914 - Austro-Ugarska je mesec dana posle atentata uSarajevu, u kojem je ubijen prestolonaslednik nadvojvoda FrancFerdinand, objavila rat Srbiji, otpočevši tako Prvi svetski rat.

1918 - Pred Belom kućom u Vašingtonu zavijorila sezastava Kraljevine Srbije. Zastava Srbije jedna je od samo dve stranezastave koje su se ikad vijorile iznad Bele kuće, a tada je bilaistaknuta i na zgradama drugih državnih institucija u Vašingtonupo nalogu predsednika SAD Vudroa Vilsona, povodom četvrte godišnjiceobjave rata Austrougarske Srbiji.

1937 - Japanci su okupirali kinesku prestonicu Peking.1940 - Britanci su u Drugom svetskom ratu odbili nemačkidesant na mediteransko ostrvo Malta. Ta mala sredozemna zemlja,tada britanski posed, nikada nije zauzeta od strane Nemaca, iakoje na malteški arhipelag palo više bombi po kvadratnom kilometrunego bilo gde drugde.

1941 - U odmazdi zbog požara u nemačkim garažama, Nemcisu u Beogradu u Drugom svetskom ratu streljali više od 120 lica,mahom Jevreja ali i drugih talaca, većinom pripadnikaoslobodilačkog pokreta.

1944 - Crvena armija je u Drugom svetskom ratu oslobodilaBrest Litovsk, pogranični grad koji su Nemci okupirali 24. juna1941, dva dana posle napada na Sovjetski Savez.1945 - Američki bombarder tipa "B-25" udario je, prigustoj magli, u "Empajer stejt bilding" u Njujorku, tada najvišuzgradu u svetu, usmrtivši 14 lica.

1968 - Umro je nemački hemičar i fizičar Oto Han,profesor univerziteta u Berlinu i Getingenu, dobitnik Nobelovenagrade za hemiju 1944, koji je 1957. potpisao Getingenškudeklaraciju, odbijajući da sarađuje u razvoju eventualnogzapadnonemačkog nuklearnog oružja. Dokazao je 1938. raspadanjerubidijuma, a 1939. s Fricom Štrasmanom otkrio je nuklearnu fisiju(cepanje) jezgra urana. Otkrio je i mezotorijum, radio-torijum i,s Lizom Majtner, protoaktinijum.

1976 - U zemljotresu je potpuno razoren kineski gradTangšan. Poginulo je 242.000 osoba, što je najveći brojmrtvih zabeležen u nekom zemljotresu u modernom dobu.1984 - Predsednik SAD Ronald Regan otvorio je Olimpijskeigre u Los Anđelesu, koje su bojkotovali Sovjetski Savez i ostalisaveznici Moskve, izuzev Rumunije, Kube i još nekolikosocijalističkih zemalja. Bio je to revanš Amerikancima za bojkotOlimpijskih igara u Moskvi 1980. a Igre u Los Anđelesu bojkotovalisu i Iran, Libija, Albanija i Bolivija.

1986 - U eksploziji automobila-bombe, koju su uhrišćanski deo Bejruta podmetnuli islamski teroristi, poginula sunajmanje 32 civila.

1995 - Regularne trupe Hrvatske i snage bosanskih Hrvataokupirale su gradove u zapadnoj Bosni, Glamoč i Grahovo, ogromnomvećinom nastanjene Srbima. Usledio je masovan egzodus civila.

2000 - Demonstranti na ulicama glavnog grada Perua Limežestoko su protestovali zbog inauguracije kompromitovanogpredsednika Alberta Fudžimorija, paleći vladine zgrade i bacajućikamenice. U neredima je poginulo najmanje pet lica.

2004 - Umro je britanski naučnik i nobelovac Frensis Krik,koji je 1953. godine sa Amerikancem Džejmsom Votsonom odgonetnuostrukturu dezoksiribonukleinske kiseline (DNK), "naslednog zapisa"svega živog na našoj planeti. Otkrivanjem zapisa DNK postavljenje temelj biotehnologije.

2004 - U samoubilačkom napadu automobilom-bombom uiračkom gradu Bakuba ubijeno je 68 osoba.

2005 - Irska republikanska armija (IRA) naredila je svimsvojim aktivistima da okončaju oružanu borbu, a da se zaostvarenje cilja ponovnog ujedinjena Irske i okončanje britanskevlasti nad Severnom Irskom bore isključivo političkim sredstvima.U terorističkom ratu IRE protiv britanskih vlasti, započetom 1969.u Severnoj Irskoj je poginulo više od 3.500 lica, a ranjeno jeviše od 45.000.2006 - Preminuo je akademik Vojislav Djurić. U Kragujevcuje maturirao a književnost je diplomirao na beogradskom univerzitetu1935. gde je 1939. i doktorirao. Vodio je katedru za Opštu književnosti teoriju književnosti, izabran je za dopisnog člana SANU 1961. Bioje sekretar Odeljenja za jezik i književnost, generalni sekretarSANU i njen potpredsednik. Kao izuzetan poznavalac srpske narodneknjiževnosti objavio je veliki broj naučnih radova i publikacija isačinio je više antologija. Dela: "Postanak i razvoj narodneknjiževnosti", "Govor poezije", "Lirika u svetskoj književnosti".

2007 - Umro je Dušan Prelević, pevač i pisac.Profesionalno se bavio muzikom od 1965. Bio je član Korni grupe,a potom solista. Snimio je nekoliko ploča. Posebno je upamćnanjegova uloga u tada kultnoj predstavi "Kosa" "Ateljea 212".Poslednjih dvadesetak godina objavljivao je priče i eseje u NIN-u,Književnim novinama, "Dugi". Autor je tri knjige pripovedaka iscenarija za film "Poslednji krug u Monci".

2010 - Umro je Zdravko Randić, filmski reditelj.Karijeru je započeo 1953. kao asistent režije u filmu "Dalekoje sunce". Debitovao je filmom "Cipelice na asfaltu" 1956. asvoje najznačajnije filmove "Opklada" i "Tragovi crne devojke"snimio je sedamdesetih, po scenarijima Živojina Pavlovićai Aleksandra Tišme. Drugi filmovi: "Zemljaci", "Leptirov oblak".

2017 - Preminuo je Miodrag Miki Savićević, jedan odnajuspešnjih privrednika negdašnje Jugoslavije, dugogodišnjidirektor Geneksa. Još kao student, 1956. počeo je da radi u Geneksu,a generalni direktor bio je od 1970. do kraja 1990. kada je primoranda se povuče. U sklopu tadašnje velike međunarodne ulogeJugoslavije rukovodio je, izuzetno vešto, Geneks sistemom koji jeimao mrežu profitabilnih poslova širom sveta i bio je, tih decenija,jedno od najuspešnjih preduzeća Jugoslavije s vrlo zavidnimmeđunarodnim ugledom i visokim profitima. U vreme kada je uklonjensa čelnog mesta tog preduzeća Geneks je držao više od deset odstocelokupne jugoslovenske spoljne trgovine i blizu 30 odsto uvoza iizvoza Srbije.

2018 - Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je Evropskoprvenstvo pobedom u finalu, četvrti put uzastopno, protiv Španije.

#Vremeplov