AKTUELNO

Ovaj svetac je u srpskom narodu izuzetno poštovan i cenjen kao zaštitnik dece, pa se za ovaj dan, 19. jula, vezuje veliki broj običaja i verovanja.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog prepodobnog Sisoja Velikog, koji je u srpskom narodu izuzetno poštovan i cenjen kao zaštitnik dece i brzi pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

U našim krajevima ovaj svetac je izuzetno poštovan i cenjen od majki i žena jer važi za zaštitnika dece i brzog pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

Zbog toga je većina običaja koji se i danas poštuju u Srbiji u vezi sa decom. Mnoge majke praktikuju da poste 7 dana pred ovaj praznik da bi se pričestile, a ovaj "sedmodnevni post" je nepisano pravilo kojeg se počinje pridržavati sve veći broj majki. Veruje se da će tako njihovi mališani biti zdravi i da će ih u životu pratiti sreća.

Ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti decu da istrče napolje i dobro pokisnu! U nekim krajevima naše zemlje i do danas je sačuvano verovanje da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći progonitelj svih đavola koji napadaju decu. Zbog toga se veruje da danas deca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni beže i kriju se.

#Sveti Sisoje

#vernici