AKTUELNO

Naučnici su pronašli ostatke danskih i italijanskih osoba iz srednjeg veka, radeći na istraživanju razlika između plemićkih porodica i običnih ljudi.

Tim je uzeo uzorke od 69 pojedinaca ekshumiranih sa groblja u potrazi za elementima u tragovima i teškim metalima kostima koji otkrivaju detalje te osobe u ishrani tokom života.

Otkriveno je da plemićke porodice imaju više olova u kostima, jer su pile vino koje sadrži olovne soli i živu, što se smatralo skupim lečenjem lepre i sifilisa. Manje stroncijuma i barijuma takođe je primećeno u kostima plemića u poređenju sa kostima manje imućnih, što znači da su jeli više životinjskog mesa.

Studiju su sproveli istraživači sa Univerziteta Južna Danska, koji su prikupili 84 uzorka sa bedarene strane kosti pokojnika iz 1600-ih. Tim je koristio ostatke pojedinaca sahranjenih u dve privatne kapele - jednoj koja se nalazi u gradu Svendborg u Danskoj, a druga u Monteli u Italija.

Oba grobna mesta bila su iz kapele u kojima su obični meštani bili sahranjeni. Profesor arheometrije, Kare Lund Rasmusen rekao je da su očekivali da će pronaći zajedničke osobine dve različite društvene klase i da su u tome delimično uspeli, ali da su takođe pronašli sličnosti i razlike koje nisu povezane sa socijalnim statusom.

Tim je tražio specifične elemente i teške metale u kostima: stroncijum, barijum, olovo, bakar i živu. Čitavo ovo istraživanje otkriva informacije o ishrani neke osobe i onome što su unosili dok su bili živi. Manje stroncijuma i barijuma pronađeno je u kostima plemićkih kapela u poređenju s kostima iz hodnika klaustra, u kojima su stanovnici bili sahranjeni.

Niži nivoi su jeli više životinjskog mesa, jer je obrok bio skuplji i u Danskoj i u Italiji od kaše koja je bila osnovno sredstvo za meštane. Tim je utvrdio da je nivo bakra u italijanskim uzorcima veći od onih iz Danske.

To se može objasniti činjenicom da Danci nisu pripremali hranu u bakrenim loncima i posudama - i obrnuto, da su Italijani to marljivo radili, bez obzira na njihov socijalni status - objasnio je Rasmusen."

Italijani su koristili bakarne saksije, noževe i kašike i zbog toga je nivo bakra bio 21 puta viši kod Italijana, nego kod Danaca. I danska i italijanska plemićka porodica imale su više kosti u odnosu na manje imućne - Danci nešto više od Italijana.

- Visoke koncentracije olova ukazuju na visok socijalni status. To smo videli i iz drugih studija - napomenuo je naučnik. 

Rasmusen je ranije pokazao da bi stari Rimljani i bogati Nemci i Danci u srednjem veku mogli da budu manje ili više trajno bolesni  zbog trovanja olovom usled konzumiranja previše hrane i pića koje su sadržale olovo. Takođe, otkriven je visok nivo žive u italijanskim plemićima, jer je ona korišćena kao lek za lečenje bolesti poput lepre i sifilisa, kao i da nijedan kostur nije sadržao živu u sebi.

U Danskoj je distribucija žive bila ravnopravnija: - Čini se da su obe društvene grupe u Danskoj imale jednak pristup lekovima koji sadrže živu. Međutim, nijedan od njih nije imao naročito visok nivo - rekao je Rsmusen.

#Ishrana

#Ljudi

#Telo

#plemići