AKTUELNO

Bila je jedna od najvećih srpskih balerina...

Jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja Lidija Pilipenko preminula je danas u 83. godini Beogradu, saopštili su iz Narodnog pozorišta.

Ceo svoj život Pilipenko je posvetila baletu i Narodnom pozorištu u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.

 "Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv....", poručili su iz nacionalnog teatra.

Srednju baletsku školu završila je u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani i Atini.

Foto: E-Stock/Ivan Dobričić

Lidija Pilipenko završila je srednju baletsku školu u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Tokom bogate karijere gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani, Atini... Ostaće upamćena po maestralnim solističkim ulogoma u kultnim baletima poput "Labudovo jezero, "Čudesni mandarin", "Karmen", "Don Kihot "Žizela"... 

Bila je autor libreta i koreografije za dela "Banović Strahinja", "Jelisaveta", "Večiti mladoženja", "Samson i Dalila", "Šeherezada"... 

Nagrađena je na bijenalu u Ljubljani, a dobila je i nagrade SIZ kulture Beograda i Novog Sada i pet nagrada Narodnog pozorišta. Igrala je i na filmu ("Kako su se voleli Romeo i Julija", "Zvižduk u osam", "Formula 1"). 

Foto: Printscreen YouTube

Njen suprug je bio Muharem Pervić, a sin prerano preminuli glumac Igor Pervić. Vreme i mesto sahrane Lidije Pilipenko biće naknadno saopšteni.

#Balerina

#Smrt