AKTUELNO

Na današnji dan Turci su u Beogradskoj tvrđavi pogubili grčkog pisca i patriotu Fereosa Konstantinosa Rigasa, poznatog kao Riga od Fere, i sedam njegovih sledbenika.

79 - Umro je rimski car Tit Flavije Vespazijan (Titus Flavius Vespasianus), osnivač dinastije Flavija. Za njegove vladavine izgradjen je amfitetar Koloseum u Rimu, najveća gradjevina te vrste u Rimskom carstvu.

1497 - Engleski moreplovac Džon Kebot (John Cabot) otkrio je Kanadu i proglasio Severnu Ameriku posedom Velike Britanije.

1509 - Henri VIII (Henry), drugi monarh iz dinastije Tjudor (Tudor), krunisan je za kralja Engleske. Tokom vladavine raskinuo je sa Vatikanom i 1534. osnovao Anglikansku crkvu.

1798 - Turci su u Beogradskoj tvrdjavi pogubili grčkog pisca i patriotu Fereosa Konstantinosa Rigasa, poznatog kao Riga od Fere, i sedam njegovih sledbenika. Rigas je bio osnivač i vodja tajnog društva koje se borilo za oslobodjenje Grčke od turske vlasti.

1912 - Na Olimpijske igre u Stokholmu otputovala je prva srpska olimpijska ekipa - atletičari Dušan Milošević i Dragutin Tomašević. Time je ozvaničeno članstvo Srbije u Medjunarodnom olimpijskom komitetu, čiji je član postao Svetomir Djukić.

2009 - Umrla je srpska slikarka Olja Ivanjicki (79), jedina žena medju osnivačima čuvene grupe "Mediala" (1959), koja je okupila mlade slikare, pisce, filozofe, arhitekte, kompozitore. Realizovala je 99 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 2016 - Britanski premijer Dejvid Kameron podneo je ostavku nakon odluke gradjana na referendumu da Velika Britanija izadje iz Evropske unije.

#Vremeplov