AKTUELNO

Cvetanje Tise je prirodni fenomen koji privlači sve veću pažnju turista.

Tiski cvet je u stvari insekt koji spada u vodene cvetove – larva ovog insekta provodi tri godine u mulju reke, zatim izlazi na površinu, započinje svoj ljubavni let, razmnožava se, polaže jaja i do sumraka pada na površinu reke završavajući svoj životni vek.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovi insekti zlatnozelenog tela i crnih očiju, nalik na vilinkonjice, izlaskom na površinu vode u velikim rojevima kreiraju prizor za pamćenje koji privlači veliku pažnju ljubitelja prirode.

Foto: TV Pink Printscreen

U Bečeju postoji višegodišnja tradicija okupljanja i posmatranja ovog vodenog plesa, a pre nekoliko godina je pokrenuta i manifestacija, zanimljiv dvodnevni program na obali reke gde gosti sa čamaca i brodova mogu da posmatraju cvetanje reke.

Foto: TV Pink Printscreen

Novobečejska legenda kaže da se samo u vreme cvetanja Tise ostvaruju ljubavne želje zamišljene na ovakav način. Ti mnogobrojni plamičci koji plutaju po površini reke dodatno doprinose magičnoj atmosferi koja vlada uz reku.

Cvetanje reke je fenomen star 200.000 godina. Prizor koji oduzima dah je kada istovremeno uzleti milion primeraka insekta Tiski cvet.

Foto: TV Pink Printscreen

Masovno cvetanje Tise kod Sente ove godine se očekuje u periodu 19. do 21. juna.

#Bečej

#Cvetanje Tise

#Tisa