AKTUELNO

Onlajn repertoar Madleninauma ove nedelje je u znaku ljubavi te će publika moći da pogleda čuvenu operu „Madam Baterflaj“ Đakoma Pučinija, zatim „Plavi Anđeo“ i komediju „Dama iz Maksima“.

Pučinijeva „Madam Baterflaj“ ostala je zabeležena kao prva sajber opera kod nas.

- Reditelj Dejan Miladinović je pokazao da pojmovi iz virtuelnog sveta, poput sajber prostora, heroja i antiheroja iz video igrica mogu postati deo jedne opere, i to opere koja je napisana 1904. godine“, podsećaju iz Madlenianuma.

Na premijeri 13. maja 2007. godine u ovom spektaklu nastupili su gosti iz Amerike: Ailan Šu, zvezda američkih scena poreklom iz Kine, u ulozi Ćo Ćo San i Marčelo Bedoni koji je pevao rolu Pinkertona, a novom postavkom jedne od najslavnijih operskih ljubavnih priča dirigovao je Stanko Jovanović, koji se već istakao u predstavama „Dve udovice“ i „Travijata“. 

Na snimku koji će biti emitovan publika će gledati i slušati Jasminu Trumbetaš Petrović i Sašu Štulića.

Petak 22. maja rezervisan je za varijete predstavu nastalu po čuvenom romanu „Plavi anđeo“, u dramatizaciji Branislava Popovića, koji je pisao i songove i muziku za ovu predstavu. 

Ovaj roman iz 1905. godine bio je i inspiracija za film „Plavi anđeo“, prvi nemački zvučni film, kojim je u filmsku istoriju ušla tada nova zvezda, čuvena Marlen Ditrih.

Komad je premijerno izveden 8. oktobra 2013. na liniji postavke melodramskih naslova, koji su inspirisani interesantnim ličnostima iz prošlosti i vrhunskim književnim delima.

 Priča o zabranjenoj i neshvaćenoj ljubavi između gimnazijskog profesora Imanuela Rata (Feđa Stojanović) i varjietetske pevačice Lole (Sloboda Mićalović u alternaciji Lucija Šerbedžija) prikazana je u jeftinom lokalu „Plavi anđeo“.

Svakako je kuriozitet što je na daskama Madlenianuma tada maestralno igrao i pevao Vlastimir Đuza Stoiljković.

U nedelju je na repertoaru vodvilj, komedija „Dama iz Maksima“ Žorža Fejdoa, „nekrunisanog kralja komedije zabune.“ 

„Blaziranost, ljubav, ljubomora - to su elementi ove komedije koja je u reditelju Slavenku Saletoviću i ekipi sjajnih i već više puta proverenih komičara pronašla svoje idealne tumače“, poručuju iz pozorišta.

 Premijerno je izvedena 10. maja 2008. godine, a ulogu gospodina Petipona igrao je Mihailo Lađevac, dok je raskošnu lepoticu Cicu Žeravicu tumačila Katarina Radivojević. 

Predstave se emituju u 19.30 časova preko Jutjub kanala Madlenianuma

#Madlenianum

<
'