AKTUELNO

U takmičarskim selekcijama festivala biće prikazano 80 filmova.

Projekcijama filmova dvojice velikana domaće kinematografije, Puriše Đorđevića i Ljubiše Samardžića u Velikoj sali Doma omladine Beograda večeras počinje 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

Publika koja dođe na otvaranje festivala prvo će imati priliku da vidi kratki film "Bunker 93" u režiji Puriše Đorđevića, a zatim Samardžićev dokumnetarac "Panta Rei".

U takmičarskim selekcijama festivala biće prikazano 80 filmova.

Uz ostvarenja u revijalnim programima Martovskog festivala publika će biti u prilici da vidi više od 100 filmova. U toku festivala biće organizovan veliki broj radionica na kojima će kinematografski profesionalci iz razmenjivati iskustva i držati predavanja.

Posebnu poslasticu za posetioce festivala predstavljaju filmovi " Svaka dobra priča je ljubavna priča" Rajka Grlića i "Trst Jugoslavija" Alesija Bocera.

U novom dokumentarcu Grlić predstavlja ljubovno poslovni četvorougao veoma poznatih ličnosti na ovim prostorima kao što su Ratko Polič, Milena Zupančič, Dušan Jovanović i Boris Kavaca.

"Trst - Jugoslavija" govori o potrošačkoj groznici u staroj Jugoslaviji kada se išlo na Ponto Roso po farmerke, lutke i satove. O svemu tome ovaj put pričaju građani Trsta.

Iz programa se izdvaja i ostvarenje "Prostor između - Marina Abramović i Brazilu" koje slika inicijacisko putovanje velike umetnice na kojem ona sreće šamane i scelitelje".

Svake večeri posle završetka zvaničnog programa na festivalu će biti organizovane žurke na koje svi mogu da uđu sa ulaznicama za filmske projekcije.

#Beograd

#Festival

#Film

#Ljubiša Samardžić

#Puriša Đorđević

'