AKTUELNO

Na današnji dan preminuo je srpski vojskovođa vojvoda Radomir Putnik.

1395 - U Bici na Rovinama poginuo je Kraljević Marko, usklopu turskih vazalnih jedinica u borbi protiv vlaškog vojvodeMirče. Kao najstariji sin i naslednik kralja VukašinaMrnjavčevića, posle očeve pogibije 1371. u Maričkoj bici protivTuraka, nastavio je da vlada srpskim oblastima oko Prizrena, Skopljai Prilepa. Pouzdanih podataka o njegovom životu i vladavini gotovoda nema, ali ga je epska poezija idealizovala kao uzor junaštva,viteštva i čestitosti i kao zaštitnika nejakih.

1510 - Umro je italijanski slikar Sandro Botičeli, koji jeradio religiozne i alegorijske kompozicije, posebno je poznat polikovima Bogorodice s malim Hristom. Njegov crtež je elegantan iuznemiren, likovi idealizovani, a celokupno delo prožeto jemelanholijom i lirskim raspoloženjem. Dela: "Poklonjenje kraljeva","Proleće", "Rođenje Venere", ilustracije za "Božanstvenu komediju"Dantea Aligijerija.

1749 - Rođen je engleski lekar Edvard Džener,pronalazač vakcine protiv velikih boginja, čime je utemeljiomodernu imunologiju. Uočio je da ljudi zaraženi kravljim boginjamane dobijaju velike boginje ni u vreme epidemija i posle dve decenijerada u maju 1796. uspešno je vakcinisao jednog osmogodišnjegdečaka. Njegova vakcina ubrzo je u celom svetu prihvaćena kaopouzdana zaštita od smrtonosnih velikih boginja.

1809 - Francuski car Napoleon I izdao je dekret kojim jepripojio papsku državu.

1838 - Umro je francuski političar Taljeran (Šarl Morisde Taljeran Perigor), čovek čije je ime postalo sinonim zabeskrupuloznost. Prvobitno, bio je sveštenik. Kao predstavniktrećeg staleža i predsednik Ustavotvorne skupštine, koja jezasedala od 1789. do 1791, izdejstvovao je da skupštinasekularizuje crkvena imanja i pretvori ih u nacionalna dobra. TokomFrancuske revolucije postajao je vremenom umereniji i emigrirao jeposle proglašenja republike 1792. Vratio se 1796. i u vremeDirektorijuma i vladavine cara Napoleona I bio je šef diplomatije.Predviđajući slom Bonapartizma, izdao je cara i stupio je ukontakt s ruskim carem Aleksandrom I i austrijskim kancelaromKlemensom Meternihom. U prvom periodu Restauracije Burbona bio je1814. i 1815. predsednik vlade, a u vreme Julske monarhije ambasadoru Londonu od 1830. do 1834.

1866 - Umro je francuski kompozitor Erik Sati, protivnikimpresionizma i pobornik specifičnog uprošćenog muzičkog izraza.Posebno je gajio humor i grotesku. Dela: balet "Priroda", klavirskekompozicije "Hladni komadi", "Osušeni embrioni", "Tri komada uobliku kruške".

1900 - Rođen je iranski verski vođa ajatolah RuholahHomeini, koji se 1979, posle zbacivanja šaha (cara) Mohameda RezePahlavija, vratio u Iran iz izbeglištva. Vladao je do smrti 1989,uspostavivši teokratsku autokratiju. Propagirao je izvoz islamskerevolucije, što je dovelo do podrške pojedinim islamskimterorističkim gupacijama širom sveta.

1911 - Rođena je američka filmska glumica irskog porekla Morin O'Saliven, poznata po ulogama Tarzanove partnerke Džejn useriji filmova s Džonijem Vajsmilerom. Filmovi: "Tarzan i njegovadrugarica", "Tarzan i njegov sin", "Tarzanova najveća avantura","Tarzan u Njujorku", "Visoki čovek", "Dejvid Koperfild", "AnaKarenjina", "Braća Marks na trkama", "Kardinal Rišelje", "Ponosi predrasude".

1917 - Umro je srpski vojskovođa vojvoda Radomir Putnik.U dva srpsko-turska rata od 1876. do 1878. komandovao je Rudničkombrigadom i Veterničkim odredom, koje su se istakle na Javoru,Krevetu, Velikom Šiljegovcu, Djunisu, oko Pirota, prilikomoslobađanja Niša, Vranja i Gnjilana. U Srpsko-bugarskom ratu 1885.bio je načelnik Štaba Dunavske divizije, a 1890. postavljen je zapomoćnika načelnika Glavnog generalštaba. U program obukestarešina uveo je rešavanje taktičkih zadataka na Višoj školiVojne akademije, u kojoj je predavao taktiku i generalštabnuslužbu. Komanda nad Šumadijskom divizijskom oblašću poverena muje 1893. ali mu je 1895. oduzeta i 1896. penzionisan je pod sumnjomda sarađuje s Radikalnom strankom. Reaktiviran je 1903. i od tadase nalazi na mestu načelnika Glavnog generalštaba kao i ministravojnog 1904, od 1906. do 1908. i 1912. U Prvom balkanskom ratu kaonačelnik Štaba Vrhovne komande znatno je doprineo pobedi srpskiharmija u Kumanovskoj, a zatim u i Bitoljskoj bici oktobra i novembra1912. U Drugom balkanskom ratu 1913. pravovremeno je rasporedio ipripremio vojsku, predvidevši bugarski napad, što je biloodlučujuće za trijumf u Bregalničkoj bici. U Prvom svetskom ratu1914. veštim manevrisanjem i grupisanjem glavnine srpskih snagadoprineo je slamanju nadmoćnih austrougarskih trupa u Cerskoj iKolubarskoj bici. Rukovodio je povlačenjem srpske vojske 1915.osujetivši nizom manevara nameru nemačke Vrhovne komande da je usadejstvu s bugarskim i austrougarskim trupama opkoli i uništi.Saveznici su ga prethodno onemogućili da preventivnim udaromspreči Bugarsku da stupi u rat na strani Centralnih sila. Tokompovlačenja srpske vojske teško je oboleo i upućen je u Francuskuna lečenje, gde je umro.

1935 - Umro je francuski kompozitor Pol Dika, profesorPariskog konzervatorijuma, koji se inspirisao klasičnom tradicijom,obogativši je uticajem kasnoromantičara i impresionista. Dela:orkestarski skerco "Čarobnjakov učenik", opera "Arijadna iPlavobradi", koreografska poema "Peri".

1940 - Nemačka je u Drugom svetskom ratu okupirala glavnigrad Belgije Brisel.

1946 - Zbog saradnje s nemačkim nacistima, predsednikvlade Rumunije u Drugom svetskom ratu Mitri Antonesku osuđen je nasmrt.

1954 - Vrhovni sud SAD osporio je pravilo iz 1896. daobrazovanje treba da bude "odvojeno ali jednako", čime je odbačenarasna segregacija u državnom školskom sistemu.

1957 - Egipat je zabranio izraelskim trgovačkim brodovimaprolaz kroz Suecki kanal.

1965 - Između SAD i Velike Britanije obavljen je prvitransatlantski TV prenos programa u boji. Američki komercijalnitelekomunikacioni satelit "Erli brd" prenosio je emisiju američkeTV mreže NBC "Novi pogled na staru Englesku".

1974 - U tri eksplozije automobila-bombi u centru Dablinapoginule su 32 osobe.

1987 - Irački ratni avion "F-I miraž" ispalio je dve"egzoset" rakete na američki vojni brod "Stark" koji je patroliraoZalivom, usmrtivši 37 i ranivši 62 mornara.

1991 - Ruska federacija nezavisnih sindikata odbacila jeodluku sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova o zabraništrajkova.

1994 - U Malaviju su održani prvi višepartijski izbori,na kojima je vlast izgubio predsednik Kamuzu Banda koji je tridecenije samovoljno upravljao tom afričkom državom.

1995 - Pobednik predsedničkih izbora u Francuskoj ŽakŠirak preuzeo je dužnost šefa države, obećavši da će ulitinov elan naciji razdiranoj nejednakošću i nezaposlenošću.

1997 - U Kinšasu, glavni grad Zaira (sada Kongo), ušlesu pobunjeničke snage, čiji je vođa Loran Kabila preuzeo vlastkao novi šef države, dan posle bekstva iz Kinšase predsednikaMobutua. Kabila je objavio da je ime zemlje Zair promenjeno u Demokratska Republika Kongo.

1999 - Izbore u Izraelu dobio je vođa Laburističkepartije Ehud Barak, čime je okončana trogodišnja vladavinapremijera Benjamina Netanjahua, lidera desničarskog Likuda, štoje označilo novi podstrek mirovnom sporazumu Izraela s Palestincima.

2004 - Predsedavajući iračkog vladajućeg Saveta,šiitski vođa Abdul Zahra Otman Muhamed, ubijen je u samoubilačkomnapadu automobilom-bombom u Bagdadu. U napadu je poginulo još osamlica.

2007 - Vlada Dubaija nagradila je sa 50.000 dirhama (13.600dolara) 63-godišnjeg Pakistanca Mohamada Nazjera, baštovana, zatošto nikada, tokom 28 godina rada, nije zakasnio na posao. Nagradaodgovara visini 49 njegovih jednomesečnih plata.

2007 - Ronaldu Dagetu (43), koji je od 1982. šest putaproglašavan krivim za vožnju u pijanom stanju, sud države Njujorkje izrekao kaznu doživotne robije zbog "smrtonosnog nepoštovanjaokoline".

2007 - Svečanim potpisivanjem Akta o kanonskim vezamaizmeđu Moskovske patrijaršije i Ruske crkve u dijaspori(Zagranične) okončan je višedecenijski raskol Ruske pravoslavnecrkve. Milioni Rusa su tokom i posle građanskog rata (1917 -1924.) napustili Rusiju, zbog neslaganja s novim poretkom. UKonstantinopolju su 1920. izbegli ruski arhijereji, oformili Visokucrkvenu upravu u dijaspori. Na čelu te grupacije, kao najstarijijerarh, nalazio se mitropolit kijevski i galički Antonije(Hrapovicki). Središte zagranične ruske crkve nalazilo se od 1921.u Srbiji (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca) u Sremskim Karlovcima(zbog toga je često nazivana i "karlovačka"). U Karlovcima jeodržan i Prvi ruski crkveni sabor u dijaspori. Zbog podrške obnovimonarhije u Rusiji pod Romanovima odnos sa patrijaršijom u Moskvibio je nepomirljiv. Mitropolit Antonije je do smrti živeo u Srbiji,umro je avgusta 1936. i sahranjen je u kripti Iverske kapele uBeogradu. I posle ujedinjenja Ruska crkva u dijaspori zadržavaadministrativnu autonomiju, ali je uspostavljeno duhovno,evharistisko i mistično jedinstvo.

2009 - Objavljeni su rezultati skupštinskih izbora uKuvajtu na osnovu kojih je obelodanjeno da se, prvi put u istorijite zemlje, među 50 poslanika nalaze i četiri žene. Ženama uKuvajtu je 2005. godine dato pravo da glasaju i da budu birane.

2009 - Umro je Mario Benedeti, urugvajski književnik ijedan od najvećih latinoameričkih pisaca. Autor preko 80 zbirkipesama, novela, eseja i pozorišnih komada, Benedeti je postaopoznat romanom "Odmor" (1960.) koji je preveden na čak 19 jezika.Bio je društveno angažovan, godine 1971. osnovao je "Pokret 26.mart" levičarsku koaliciju koja je decenijama docnije preuzelavlast u Urugvaju.

#Vremeplov

<
'