AKTUELNO

Jedan od najznačajnijih muzičkih autora sa naših prostora Vlada Divljan napustio nas je na današnji dan pre pet godina.

Divljan je sveprisutan kroz bezvremenu muziku koju je stvarao, kroz sećanje njegovih prijatelja, porodice i velikog broja poštovalaca njegovog lika i dela, čime je u potpunosti zaslužio epitet "najvećeg džentlmena rokenrola", kako ga je nazvao prijatelj i saradnik Maks Juričić.

Prošle godine u njegovu čast snimljen je dokumentarni film Mladena Matičevića "Nebeska tema", koji je imao rasprodate premijere u Sava centru i Dvorani Lisinski u Zagrebu, dok je u beogradskom bioskopu Kombank dvorana bio prikazivan svakodnevno 112 dana. Pre nekoliko dana film je imao i premijeru u Njujorku.

Nekoliko puta svakog meseca se negde širom ex-Yu regiona održavaju različiti događaji posvećeni Divljanu. Opština Bečej i Gradsko pozorište Bečej su ustanovili pre dve godine nagradu "Vlada Divljan", a beogradska Ustanova kulture Palilula od 26. novembra 2016. nosi ime Centar za kulturu "Vlada Divljan".

Foto: Beta

Profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Aleksandar Šandorov sa svojim kolegom pijanistom Nemanjom Nikolićem premijerno će predstaviti originalan spoj muzike Divljana i Sergeja Prokofjeva, na Vladin rođendan 10. maja u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

- Imam dug prema Vladi da napravim nešto što će spojiti kompozicije Prokofjeva i njegove vanvremenske pesme. Na ovom projektu radim zajedno sa mojim nekadašnjim studentom, a sada izuzetnim pijanistom koji obožava i Vladu i Prokofjeva - objašnjava Šandorov.

Bliski prijatelj, saradnik na prvom Divljanovom samostalnom albumu "Tajni život A. P. Šandorova" (1988), zatim član pratećih bendova Old Stars i Nevladina organizacija, Šandorov kaže da je spoj muzike Divljana i Prokofjeva "ideja vaspostavljena pre 100 godina".

Divljan i Šandorov su svojevremeno, pre nego što su se upoznali, prisustvovali koncertu čuvene gruzijske pijanistkinje Elise Virsaladže, koja je svirala "Tokatu" Prokofjeva, što se obojici "jako svidelo, a i cela sala je bila oduševljena izvođenjem".

- Nedugo nakon tog koncerta Vlada i ja smo se upoznali, a deo razgovora je očekivano bio posvećen izvrsnom koncertu kojem smo prisustvovali. Tako sam mnogo kasnije tokom snimanja filma 'Nebeska tema', imajući sve ovo na umu, jednu malu temu Prokofjeva razvio u Vladinu pesmu. Odmah sam shvatio koliko to dobro zvuči. Čim se završilo snimanje filma poželeo sam da ovu ideju podignem na mnogo viši nivo. Vlada i ja smo, inače, razgovarali da bi bilo zanimljivo, da u nekim kasnijim godinama, svoje muzičke ideje predstavimo u Kolarcu. Njegova bolest nas je sprečila da to realizujemo - kaže Šandorov.

#Vlada Divljanin

#godišnjica smrti

'