AKTUELNO

Međunarodni filmski festival FEST, 48. po redu, koji se ove godine održava pod sloganom "Skupljači emocija", zvanično je otvoren večeras u centru Sava premijerom filma "Otac" Srdana Golubovića.

Veliko otvaranje su vodili glumci Igor Đorđević i Jelena Gavrilović.

Legendarnoj glumici Miri Banjac uručena je nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a organizatori su odali počast Bekimu Fehmiuu, zaštitnom licu festivala, kao i Nedi Arnerić koja nas je nedavno napustila.

Foto: Pink.rs/K. Davidović

U znak sećanja na velikana domaćeg glumišta Bekima Fehmijua, a povodom decenije od smrti, biće održana retrospektiva njegovih filmova.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Crvenim tepihom prošetali su Mira Banjac, Goran Bogdan u društvu devojke Jovane Stojiljković, Jugoslav Pantelić, Srdan Golubović, voditelj Filip Maksimović, modna kreatorka Suzana Perić, direktorka Muzeja Nikola Tesla Ivona Jevtić, Uliks Fehmiju sa suprugom Snežanom Bogdanović...

Video: Pink.rs/K. Davidović

Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Foto: Pink.rs

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Festival će trajati do 8. marta, a publika će moći da vidi 96 premijernih filmova i da uživa u više od 300 projekcija u osam dvorana. Od ovog izdanja, FEST će imati takmičarski program, a za nagrade će se takmičiti 20 filmova iz Srbije i sveta.

Premijerni filmovi biće prikazani u programima - Glavni takmičarski, Glavni van konkurencije, Fokus FEST, Gala, FEST klasik, Fest 48, Specijalne projekcije i FEST fokus van konkurencije.

Festivalski program "Gala" ponudiće najnovije filmove Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, Džima Džarmuša, Vudija Alena, Andreja Končalovskog, a među filmovima biće i oni koji su nominovani za Oskara i druga priznanja poput "Jojo Rabbit", "The Lighthouse", "Corpus Christi".

Festival će zatvoriti čuveni holivudski glumac, producent, dramski pisac i reditelj Džon Malkovič sa muzičko-scenskim performansom pod nazivom "Muzički kritičar".

Petočlani međunarodni žiri, koji čine slovenački glumac Sebastijan Kavaca, srpska glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, nemački glumac Klemens Šik i srpski reditelj Nikola Ljuca, odlučivaće o nagradama za najbolji film, najbolji scenario, režija, najbolja muška i ženska uloga i najbolji debi.

U programu van konkurencije naći će se pored ostalog filmovi Gorana Paskaljevića, Koste Gavrasa, braće Darden, dok će se među specijalnim projekcijama naći i serija "Tajkun" Miše Terzića, kao i televizijski film javnog servisa "Proleće na poslednjem jezeru".

#Fest

#Otac

#otvaranje

'