AKTUELNO

Operska diva Marija Simonović, profesorka na Fakultetu Savremenih Umetnosti u Beogradu preminula je 13. februara u 80 godini. Kremacija će se obaviti u petak 21. februara na Novom groblju.

Simonovićeva je rođena u Skoplju gde je završila i osnovnu školu i gimnaziju, kao i Muzičku školu (violina). Diplomirala je solo-pevanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Brune Špiler sa ocenom deset. Nešto kasnije, magistrirala je i Koncertni i Operski smer u klasi istog profesora, takođe sa desetkom.

Profesionalnu karijeru započela je sredinom sedamdesetih godina, kada je nastupala u Sarajevu i Zagrebu, kao i drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije. Tokom dugogodišnje karije osvojila je veliki broj priznanja i nagrada, a među studentima je ostala upamćena kao vrstan i velikodušan predavač, ali pre svega i kao veliki čovek.

Do poslednjeg dana života bila je predavač iz predmeta Tehnika glasa na glumačkom smeru na Fakultetu Savremenih Umetnosti. Ono po čemu će svakako ostati upamćena je posebna tehnika za glas prilagođena glumcima, koja je jedinstvena u celoj Srbiji, ali i šire. Simonovićeva je, naime, uspevala čak i glumce bez muzičkog sluha da istrenira da pevaju songove bez ijednog falša.

#Marija Simonović

#operska diva

'