AKTUELNO

Pojedina verovanja na ovaj dan vezana su i za vremenske uslove.

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas obeležavaju Svetog Trifuna. Ovaj svetac živeo je u 3. veku nove ere u Maloj Aziji.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun. Žitija i hrišćansko stradanje oba svetitelja našli su mesto u Ohridskom prologu vladike Nikolaja Velimirovića, prema kome je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

Vladika Nikolaj govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja Trifuna, koji je u detinjstvu čuvao guske i jedini mogao pomoći ludoj kćeri cara Gordija, budući da je, prema legendi, imao čudotvoran dar lečenja.

Vinogradari u Srbiji najviše slave ovog sveca pošto veruju da će im on zaštititi vinovu lozu od svih insekata.

Foto: Tanjug AP/Sally Carpenter Hale

Ukoliko želite da nađete ljubav svog života na ovaj dan bi trebalo da uđete u dvorište crkve, bacite semenke (poput semenki suncokreta) preko remena i izgovarate:

Raspršavam ove seme zaljubljen/a, Ovo seme posejaću u ljubavi, Ti, koja si moja prava ljubav, Dođi po mene i ostani dok raste, Baš kao i moja ljubav prema tebi.

Foto: Pixabay.com

Postoji verovanje, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna.

#Praznik

#Sveti Trifun

'