AKTUELNO

Božićne čestitke i čestitke za Badnje veče i Badnji dan možete uputititi i elektronskim putem – to nije protivno veri! Važne su dobre želje i ljubav koju upućujete!

Svečano praznično raspoloženje obuzima nas još od Svetog Nikole, a naročito u dane porodičnih praznika: Detinci, Materice, Oci i Tucindan podsećaju nas na važnost porodičnih veza.

Pokloni i zagrljaji, osmesi i poljupci oboje kućnu atmosferu i podsećaju nas na poštovanje između dece i roditelja, između starije i mlađe generacije.

Na Badnje veče porodica zajednički “bdi”, a običaji uz badnju večeru povezuju nas i sa dušama predaka. Mnoštvo narodnih rituala ima za cilj očuvanje zdravlja, postizanje blagostanja, pokazuju želju za obiljem kojem se nadamo u narednoj godini.

Dok sveće osvetljavaju najlepše u našim dušama, poželite svima sreću i radost, pomirite se uz reči “Srećno Badnje veče!” Zagrejte se uz toplotu badnjaka, neka porodice obnove veze ljubavi i sloge. Poželite dobro zdravlje i obilje.

Foto: Tanjug, E-Stock/Aleksandar Ćirić, Katarina Mihajlović

Od Božića do Bogojavljenja uputite pozdrav “Mir božji! Hristos se rodi!”

Na Božić, ukućani se ljube i čestitaju jedni drugima praznik, a položajnik poželi zdravlje, sreću i napredak domu domaćina.

Na drugi dan, običaj je i da se posete prijatelji. Ako niste u mogućnosti da lično čestitate praznik, dobro je da pošaljete čestitku – do skoro su se slale čestitke sa odštampanim tekstom “Mir Božji – Hristos se rodi”! koje se mogu kupiti u pravoslavnim hramovima.

Međutim, nije protivno veri ni da se čestitka uputi telefonom ili elektronskom poštom i preko društvenih mreža – važne su dobre želje i iskrena ljubav!

Poruke za Badnji dan

– Dok zadnji badnjak gori slušaj srce što ti zbori: blagostanje, mir i dobrota nek vas prate celoga života. Sretan Badnji dan.

– Lepog li jutros jutra, a još lepše biće sutra, sveto drvo kuću krasi, nek se vidi Srbin da si, okićena srpska kuća, rakija se pije vruća, post se posti, vera čvrsta, a krsti se sa tri prsta, daruje nam pravoslavlje, ljubav, radost, sreću, zdravlje, svako dobro, miran san neka donese BADNJI DAN

– Neka ti od Badnjeg dana sve krene od ruke, nikad da ne saznaš za boli i muke, anđeli neka te uspavljuju i uvek neka tako bude. Želim ti puno sreće, lepo provedi Badnje veče a sutra moja ljubav nek te vodi uz poruku Hristos se rodi.

Foto: Beta

– Što je bilo uvek biće, Srbin slavi i slaviće; običaji to su davni, a mi Srbi pravoslavni, tradiciju nastavimo i potomstvu ostavimo. Neka slavi ko god može, pomozi im Hriste Bože. Srećan Badnji dan.

– Šaljem ti zvezdu najlepšeg sjaja… Šaljem ti puno sreće bez kraja… Šaljem ti ljubavlju ispunjen san i najlepše želje za Badnji dan.

– Dok se boriš sa posnim oslićem, nešto lepo mirišeš nosićem. To u rerni prasence se peče, dobri dome, sretno Badnje veče.

Poruke za Božić

– Kuc, kuc… Ima li koga? Daj otvori, smrznuću se napolju. Zašto me tako zbunjeno gledaš? Pa ja sam samo mali anđeo koji je došao da ti poželi: da ti od danas sve krene na bolje, da za sve imaš hrabrosti i volje, ljubav da ti bude kao najlepši san i da ti sve bude lepo kao Božićni dan!

– Dok nebom lete pahulje bele, dok se sada poljupci i darovi dele, anđeli nek poruku ponesu na krilima belim, da ti najsretniji Božić od srca želim.

Foto: Pink.rs

– Neka ti Hristovo rođenje donese: LJUBAV – koje danas malo ima, SREĆU – koja je uvek nekako daleko kad nam je potrebna, NADU – koju često gubimo, ZDRAVLJE – koje kad imamo ne čuvamo, PRIJATELJSTVO – koje je danas baš retko, USPEH – koji nam život ne garantuje. Hristos se rodi, srećan Božić tebi i tvojima.

– Hristos se rodi, srećan Božić ! Zamisli sve stvari koje bi volela da ti se dogode i pretpostavi da sam ti ih ja poželeo.

– Kad anđeli upale Božićnu sveću, to ti ja želim zdravlje i sreću. Hiljadu zvezda kad naprave pir, to ti ja želim ljubav i mir.

#Badnji dan

#Božić