AKTUELNO

Snovi o smrti i umiranju za mnoge su najgore noćne more. Bilo da sanjate spostvenu smrt ili neke bliske osobe javlja se neprijatan osećaj i često neobjašnjiva tuga.

Postoje brojna tumačenja i narodna verovanja koja se vezuju za smrt u snovima.

Veruje se da ovakvi snovi ne predskazuju smrt i retko se odnose na drugu osobu. Najčešće upućuju na unutrašnje borbe i osećanja i najavljuju različite vrste promena.

Snovi o smrti mogu se češće javljati kod osoba koje su sklone depresiji ili je njihov um obuzet nekim ko je smrtno bolestan ili umire.

Najčešći se javljaju snovi u kojima se govori o smrti, umiremo ili dolazimo na svoju sahranu, a starije osobe sanjaju smrt kao osobu koja dolazi po njih u sobu u kojoj spavaju. Često se javljaju i snovi u kojima saznajemo za nečiju smrt.

Prema mišljenju psihologa, sanjati svoju smrt ukazuje da se nalazite na životnoj raskrsnici i da je pred vama novi početak. Razloga za paniku nema, jer je najčešće u pitanju pozitivna promena. Ako govorimo o smrti članova porodice, značenja su različita, ali se uglavnom odnose ne živote promene. San o smrti brata ili sestre, znači da treba da prestanete da živite u prošlosti i okrenete se budućnosti, dok snovi o smrti roditelja simbolizuju promene na nivou identiteta, a smrt deteta znači da treba da se uozbiljite.

U sanovniku se mogu pronaći različite vrste tumačenja, a ovo su neka od najčešćih:

SMRT – pred vama je dug život i mnogo dece,  UHVATITI SMRT RUKAMA - imaćete srećan život, VIDETI SPOSTVENU SMRT– očekuje vas veliki uspeh, UMRETI I PONOVO OŽIVETI – očekuju vas velike brige, GLEDATI KAKO NEKO DRUGI UMIRE  – napustiće vas draga osoba, SMRT DRAGE OSOBE  – potajno čeznete za nekom osobom koju niste dugo videli.

Ako sanjate pokojnika i sa njim razgovarate kao da je živ trebalo da zapamtite šta vam govori jer se veruje da vas upozorava na neke probleme koji vam se mogu dogoditi.

S. M.

#Smrt

#Snovi

#verovanja

'