AKTUELNO

Grupa đaka jedne danske škole krenula je 11. februara 2011. godine na jednodnevni izlet.

Činilo se da će provesti idiličan dan na moru, ali se u jednom trenutku sve promenulo.Nekoliko učenika je upalu u ledenu vodu i svi su mislili da su umrli. Njihova srca nisu kucala nekoliko sati.

Međutim, u najneobičnijem slučaju ikada, njih sedmoro su kasnije oživeli!Ketrin je jedna od 12 đaka koji su se tog dana našli na čamcu. Bilo je veoma hladno, a temperatura vode nije prelazila 2 stepena Celzijusa.

Čamac se u jednom trenutku prevrnuo i svi su završili u vodi.

"Sećam se da je bilo tako ledeno i hladno i bilo je leda na vodi. Ja sam pala ispod čamca, a kada sam isplivala, počela je noćna mora. Svi su vrištali i sve je bilo nestvarno. Mogli ste da vidite paniku. Nastavnica je rekla da moramo da plivamo jer ćemo u suprotnom umreti", ispričala je Ketrin.

Čamac se prevrnuo kilometrima dalje od obale. Teško da je iko mogao da ih vidi.Tu je bio i Kasper.

"Bilo je vetrovito. Čamac se prevrnuo nasred mora. Svi su ispali. Nisam mogao da plivam. Jedan od drugara mi je prišao i pokušao da mi pomogne, ali posle kratkog vremena bio sam klinički mrtav zbog temperature vode", seća se mladić.

Kasperovo srce je stalo. On je jedan od sedmoro dece koje je bilo tehnički mrtvo, a Katrina je bila ta koja je nastavila da pliva.

Iako je dobila hipotermiju uspela je da stigne do obale. Ipak, tu se izgubila u šumi.

"Nisam imala nikakvu snagu u nogama i stalno sam padala. I tada sam pomislila: Ok, sada ću umreti. Onda sam videla muškarca, hvala bogu. Kada sam ga videla vrištala sam toliko glasno", rekla je ona.

Taj muškarac ih je spasao i uspeo je da stigne do lekara.

"Trčao je ka nama i ponavaljao iste reči, svi su mrtvi", ispričao je doktor Stin Barnung.Od trenutka kada se dogodila nesreća, pa do dolaska lekara prošla su dva sata.

"Bili su užasno hladni. Kada ste hladni toliko koliko su oni bili, znali smo da moramo da reagujemo. Mrtvi su, ali nisu zaista mrtvi. Još imamo šansu", naveo je lekar Majkl Džeger Vanše.

Ekstremna hipotermija koja je zaustavila srca dece je takođe usporila njihov metabolizam. To znači da su njihovi organi mogli da počnu da rade kada se ugreju.

"U tom trenutku smo počeli da ugrevamo krv, jedan stepen na svakih 10 minuta", dodao je on.Trebalo je da prođe 6 sati od nesreće da srca ponovo počnu da kucaju.

"Kasper je imao 17,5 stepeni kada je došao, oporavio se i normalan otkucaj srca imao je sa 26 stepeni", rekao je lekar.

Ipak, bez dovoljno kiseonika, izumiru moždane ćelije, njih dva miliona svakog minuta, te su lekari dobili novi glavni fokus - mozak.Srećom, skeneri nisu pokazali nikakva oštećenja mozga.Deca su se probudila iz kome posle nekoliko dana.

#Smrt

'