AKTUELNO

Nova sorta jabuke pod nazivom Kosmik krisp, za čije razvijanje su naučnicima bile potrebne dve decenije i koja navodno traje do godinu dana u frižideru, od danas je u prodaji u SAD.

Ova američka sorta jabuke nastala je na Državnom univerzitetu Vašington još 1997. godine. Lansiranje čvrste, sveže i sočne jabuke kožtalo je 10 miliona dolara, preneo je portal Klix.ba.

Trenutno je dostupna isključivo u SAD, međutim, početkom naredne godine stiže i na police prodavnica u svetu.

Dobijena je ukrštanjem dve vec postojeće sorte jabuka, kako bi se stvorila još slađa, hrskavija i sočnija voćka koja, ukoliko se skladišti na odgovarajuci način, može ostati sveža i do godinu dana.

Danas širom Vašingtona raste više od 12 miliona stabala ovog drveta, a voćnjaci prekrivaju oko 12.000 hektara. Procenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno zaraditi 30 miliona dolara.

Sorta je prvenstveno bila poznata kao WA38, a naziv Kosmic Krisp inspirisan je raspršenim sitnim belim mrljama po njenoj tamnocrvenoj kori, koja podseća na noćno nebo.

Najpopularnije sorte jabuke s ovog podneblja, Golden Delišes i Red Delišes, suocile su se sa žestokom konkurencijom Pink Ledi i Rojal Gala. Jabuke su, inače, nakon banana najprodavanije voće u SAD.

#SAD

#Zanimljivosti

'