AKTUELNO

Neki su imali sreću da Oskar dobiju još kao vrlo mladi, dok je nekima iz godine u godinu nagrada uporno bežala.

Od prve dodele Oskara 1929. godine bezbroj zvezda velikih ekrana proglašene su za najbolje u svojim poslovima. Neki od dobitnika su bili toliko mladi da su još živeli sa svojim roditeljima, dok su drugi bili toliko stari da su se sećali 1800-ih godina.

Ovo su najmlađi dobitnici Oskara:

Džoun Fontejn

Karijera glumice Džoun Fontejn u Holivudu trajala je više od 50 godina. Ona je 1942. godine, kada je imala sampo 24. godina, osvojila nagradu Akademije za glavnu glumicu ulogom u Hičkokovom filmu "Sumnja". Fontejnova je tako postala jedina glumica koja je osvojila Oskara za ulogu u nekom Hičkokovom filmu.

Foto: Wikipedia

Tereza Rajt

Svoju karijeru počela je dosta mlada, pa je tako u svojoj 24. godini osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Gospođa Miniver".

Foto: Wikipedia

En Bakster

Rođena je 1923. godine, a sa 23 dobila Oskara, za kojeg je posle rekla da je jedina njena uspešna uloga.

Foto: Wikipedia

Ovo su najstariji dobitnici Oskara:

Klint Istvud

Ovaj vrhunski i svetski poznati glumac ima karijeru dugu više od 60 godina, ali sve do svoje 72. godine nije uspeo da osvoji nijednog Oskara.

Foto: Wikipedia

Džozefin Hal

Rođena je 1877. godine i glumila više od 50 godina. Nagradu za najbolju glumicu osvojila je 1951. godine, kada je imala 74. godine.

Foto: www.imdb.com

Henri Fonda

Otac Džejn Fonde osvojio je nagradu za najboljeg glumca tek 1982. godine kada je imao 76. godina. Nažalost, pet meseci nakon primanja nagrade, on je preminuo.

Foto: www.imdb.com

I. P.

#Holivud

#Nagrada

#Oskar

#Zvezde

'