AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan Svetog mučenika Arete, hrišćanskog svetitelja koji je stradao za veru Hristovu zajedno sa još preko 4.000 hrišćana u 6. veku.

Sveti mučenik Areta je bio upravitelj grada Negran, mesta u kome su, prema predanju, živeli skoro isključivo hrišćani u južnoj Arbiji.

Veliko stradanje građana Negrana počelo je kada je Dunaan, vladar te zemlje i opaki gonitelj hrišćana opkolio grad i zahtevao da se svi odreknu Isusa.

Prema legendi, građani su na ovo odgovorili zatvorivši gradske zidine, te je Dunaan dugo i bezuspešno napadao i pokušavao da ih pokori.

Zli vladar je tada rešio da pribegne lukavstvu. Zakleo se građanima Negrana da im se ništa neće dogoditi i da otvore kapije kako bi on ušao i uzeo porez koji su mu dugovali i da će nakon toga on otići.

Hrišćani poverovaše, i otvoriše kapije, a Dunaan pozva Svetog Aretu i, zajedno sa ostalim gradskim velikodostojnicima, ubi ga pred svima.

Nakon toga Dunaan je naredio stravičan pokolj i, prema hrišćanskim zapisima, u gradu je tada stradalo 4.000 hrišćana – sveštenika, monaha, ali i žena i dece.

Foto: Beta

Ipak, i Dunaana je uskoro stigla zaslužena kazna. Čuvši za ubistva, vizantijski car Justin I zatražio je od Etiopskog cara Elezvoja, da krene na Dunaana s vojskom i osveti nevinu hrišćansku krv.

Elezvoj je poslušao Justina, napao je Dunaana, porazio ga je, ubio ga i rasturio njegovu vojsku.

Sveti mučenik Areta postao je simbol pravednog vladara i vođe koji ostaje uz svoj narod i u najtežim trenucima.

Takođe, on je zaštitnik nevinih i nemoćnih koji na današnji dan, kaže predanje, treba da mu se pomole ovim rečima: "Stradanjima Svetih, koji su postradali za Tebe, umoljen budi Gospode, i sve naše bolesti isceli, molimo Ti se, Čovekoljupče."

Veruje se da će, ako to iskreno urade, pomoć doći i da će se ispuniti svaka molitva.

#Crkva

#Hrišćanstvo

#Praznik

#Sveti mučenik Areta

#pravoslavlje

#vera

'