AKTUELNO

Hrizantema je cvet s bogatom simbolikom: boje hrizantema takođe nose specijalnu poruku!

Hrizantema je simbol prolaznosti života, smrti i žaljenja. Upravo zato nezaobilazan je deo aranžmana koje stavljamo na poslednja počivališta svojih najmilijih.

Iako njeni šareni cvetovi šire poruku da početak zime može biti okarakterisan lepotom, kod nas se smatra simbolom prolaznosti, smrti i žaljenja.

Foto: Pixabay.com

Stari Grci smatrali su da hrizantema štiti od zlih duhova, ali takođe su tvrdili da se cveće ne sme ubrati s groblja jer će toj osobi doneti nesreću.

Osim toga, zbog svoje otpornosti na hladne temperature i mraz, simbolizuje besmrtnost.

Foto: Pixabay.com

Simbol sreće, zdravlja i prosperiteta

Hrizanteme potiču iz Azije, tačnije iz Kine i Japana, gde se smatraju cvetovima sreće i prosperiteta. Ovo cveće u Japanu je znak carske porodice, a u Kini se obično poklanja na krštenjima i proslavama rođendana. Kinezi od hrizantema prave vino koje zrije godinu dana, a ispija se devetog dana u devetom mesecu. Ovaj potez donosi dug, miran i zdrav život porodice.

Foto: Pixabay.com

Uz to Azijci veruju da hrizantema ima mnoga lekovita svojstva. Lokalno stanovništvo razvilo je načine za proizvodnju jestivih cvetova, od kojih se pravio čaj protiv glavobolje, vrtoglavice, gripe, srčanih i vaskularnih bolesti i visokog holesterola. Ne pokušavajte pripremati napitak od cvetova koji se mogu kupiti u domaćim cvećarama jer su svojstva potpuno različita.

Zlatni cvet

U zapadnom svetu hrizanteme su se prvi put pojavile u 17. veku. Švedski botaničar Karl Linaeus nazvao ih je zlatnim cvećem spojivši grčku reč chrysos za zlato s anthemonom (cvetom).

U Australiji se hrizanteme tradicionalno poklanjaju za Majčin dan, a u Sjedinjenim Američkim Državama simbol su poštenja i često se znaju naći kao ukras na venčanjima.

Foto: Pixabay.com

Tokom Viktorijanskog doba u Engleskoj ovo se cveće smatralo simbolom prijateljstva, a nosilo se i osobama koje su se oporavljale od bolesti.

Imajte na umu da boja cveta doprinosi simbolici. Dobijete li na dar crvenu hrizantemu, to je jasan izraz ljubavi. Žuta hrizantema označava žaljenje, a bela je simbol odanosti i predanosti osobi kojoj se daje.

#Cveće

#Groblje

'