AKTUELNO

Umetnica Marina Abramović, koja posle 47 godina izlaže u rodnom Beogradu, otkrila je u iskrenoj autobiografiji "Hod kroz zidove", težaak odnos koji je imala sa svojim roditeljima, a sada se na društvenim mrežama pojavila i njihova fotografija.

Majka Danica i otac Vojo bili su partizani, tamo su se i upoznali, otkrila je Marina u memoarima.

- Bila je to prekrasna priča. Ona je bila lepa, on zgodan, jedno drugome su spasli život. Majka je bila odgovorna za prevoz ranjenih partizana. Otac je dolazio iz siromašne porodice, majka iz bogate - rekla je Abramović o dodadla kako se seća da je njena baka pričala da je njena majka kada je otišla u partizane iza sebe ostavila šezdeset pari cipela: - Komunizam je za nju bio apstraktna ideja, nešto što je naučila u školi čitajući Markasa i Engelsa. Postati partizankom bio je idealistički odabir, čak i pomodni - objasnila je Abramović.

Ona je otkrila i to da ju je majka tukla, čupala za kosu, govorila joj je da je beskorisna i nazvala je prostitutkom pošto ju je po prvi put poljubio dečak, kada je imala četrnaest godina.

Kao tinejdžerka, verovala je da je “užasno ružna”. Imala je, kako se seća: “velik nos, mnoštvo bubuljica, užasnu frizuru, ortopedske cipele i naočale s vrlo debelim staklima”.

Prvi radikalniji performans izvela je u Edinburgu, “Ritam 10”, raširila je prste ruke i igrala se nožem, a svaki put kada bi se ranila, popila je žestoko piće (inače nikad ne pije), uzela ponovo nož i nastavila.

U doba kada je izvela navedeni performans, živela je vrlo konzervativnim životom u Beogradu, u stanu sa svojom majkom, kod kuće je morala da bude do deset uveče. Kada je bila 14-godišnjakinja, namerno je krenula da prereže vene, ali baka ju je pronašla i sprečila. Majci nisu nikad rekli.

Legla je i usred zapaljene zvezde, skoro se ugušila- Uvek sam osećala strah, i s tim osećajem sam se suočavala u svojoj umetnosti. Zvezda petokraka je bila u svakoj školskoj knjizi. Bila je simbol restrikcije i kontrole, i želela sam da se oslobodim toga tako da se suočim s ovim simbolom - objašnjava - Abramović.Kada je njena majka otkrila šta joj sve ćerka radi u ime umetnosti, bacila joj je staklenu pepeljaru u glavu, rekla je da joj je “dala život” i da će joj ga sada “uzeti natrag”.

U svojoj autobiografiji Marina je navela i da je roditelji nikada nisu poljubili, niti pohvalili.

#Marina Abramović

'