AKTUELNO

Za Veneciju kažu da je najromantičniji pa čak i najlepši grad na svetu.

Venecija je grad, pristanište i čuveno turističko mesto u severoistočnoj Italiji na Jadranskom moru. Danas ovaj centar italijanske kulture broji oko 270.000 stanovnika i predstavlja jedno od najlepših mesta na svetu i najpopularnijih destinacija za romantična putovanja.

Venecija je u srednjem veku bila najveći trgovački centar u Evropi. Grad je poznat i kao dugogodišnja prestonica čuvene Mletačke republike.

Venecija je jedinstven grad - izgrađena je na 118 malih ostrva u laguni, na ušću reke Brente u Venecijansku lagunu, umesto ulica gradom se protežu kanali, a umesto automobilom, provozaćete se gondolom. Duž kanala nalazi se niz crkava i palata prvorazredne vrednosti, koji formiraju jedinstveni urbani sklop.

Broj turista koji prodefiluje gradom teško je izračunati. Kroz njega su "protutnjale" mnoge procesije, inkvizicije, sveci i mučenici, prosjaci i skitnice.

Venecija je rodno mesto Đakoma Kazanove, Vivarinija, Ticijana, Belinija, Kanaleta, Marka Pola. Jedno vreme bila je prebivalište Lorda Bajrona i Volfganga Amadeusa Mocarta. Gete je govorio kako se Venecija ne može porediti ni sa jednim drugim gradom, a Čarls Dikens da stvarnost Venecije prevazilazi i maštu najburnijih snova.

Obilazak ovog grada morao bi da počne u samom njegovom srcu - od Trga Svetog Marka. Prema legendi, jevanđelisti Marku javio se na ovom mestu božji glasnik i rekao mu da će tu biti podignut lep i neobičan grad, koji će ga uzeti za svog zaštitnika, što se, navodno, i dogodilo.

Danas je Trg Svetog Marka poznat po golubovima, kojih u proseku dnevno na tom mestu ima oko 200.000. Zato se sa ovog putovanja morate vratiti sa fotografijom ptice koja vam jede iz ruke.

Foto: Pixabay.com

Na trgu se nalazi mnogo puta rušena crkva, koja je svoj izgled i dizajn ukrašen vizantijskim mozaikom napokon dobila u 11. veku. Preko puta se nalazi toranj građen u renesansnom stilu. Znaci zodijaka i sat su jedinstveni u svetu, a arhitekti koji ih je izgradio navodno su izvađene oči, kako ne bi nikada više napravio nešto nalik tom tornju.

Foto: Pixabay.com

U blizini se nalazi i Duždeva palata, sedište dužda za vreme Mletačke republike, danas muzej. Tu si Arheološki muzej, trijumfalna kapija Tore del Orologio, Korer.

Foto: Pixabay.com

Nastavak dugogodišnje tracije - počeo Karneval u Veneciji

Bal pod maskama, let anđela, smotre gondola uskim kanalima i niz drugih manifestacija obeležili su početak čuvenog Karnevala u Veneciji koji će trajati do 28. februara. Gradske vlasti pripremile su stotine kulturnih događaja za decu i odrasle, uključujući koncerte i izložbe u 40 palata, crkava i muzeja.Nekada su stanovnici Venecije karnevalom slavili dolazak proleća, a danas je prava turistička atrakcija. Razlozi za nošenje maski bili su mnogobrojni, a uglavnom su se građani skrivali zbog dugova, zbog tajnih afera i slično. Pod maskama su nesmetano mogli da hodaju ulicama grada, a da ih niko ne primeti. Muškarci ogrnuti crnim plaštem nosili su maske zvane bauta koje skrivaju gornji deo lica do usta, kako bi mogli slobodno da govore, jedu i flertuju za vreme zabave. Žene su nosile maske zvane moretta, od crnog baršuna, ovalnog oblika i prekrivene velom. Umetnici koji su izrađivali maske od kože ili papira ukrašene perjem, bili su udruženi u cehove i imali su posebne zakone i privilegije. Zbog ovoga su uživali poseban status u venecijanskom društvu. Za vreme karnevala, ulice Venecije su pune ljudi, maski, šarenih gondola, a prema nekim podacima, oko 30 hiljada ljudi poseti ovu manifestaciju.

Foto: Pixabay.com

Kanal Grande najveći je u gradu i deli ga na dva dela. Brojni mostovi krase ovu "saobraćajnicu", a najpoznatiji je Rialto, građen u 16. veku. Most uzdaha je takođe jedan od poznatijih, a naziv je dobio zbog uzdaha zatvorenika koji su preko mosta slati u zatvor, nakon izricanja presude.

Foto: Pixabay.com

Nijedan turista iz Srbije neće zaobići crkvu Santa Maria della Salute, do koje se može doći peške ili brže - gondolom.

Foto: Pixabay.com

Ova prevozna sredstva nekada su bila crne boje jer su služila za prevoz mrtvaka. Danas se vožnja gondolom smatra vrlo romantičnom, a parovi često zastanu pod Mostom uzdaha, kako bi se poljubili - prema legendi, taj par će onda ostati zajedno do kraja života.

Foto: Pixabay.com

Nakon obilaska grada, probajte italijanski kapućino ili venecijanski špricer. Lep ručak zasladite italijanskim sladoledom.

Foto: Pixabay.com

I. P.

#Italija

#Putovanja

#Turizam

#Venecija

'