AKTUELNO

Neom će biti grad budućnosti u kojem će sve biti automatski i funkcionisaće kao distopija

Pre nekoliko godina svojim je helikopterom sleteo na loakciju pored mora na severozapadu Saudijske Arabije i tada je odlučio da će na tom mestu sagraditi grad budućnosti kakvog svet nije video. Grad koji će preteći Silicijsku dolinu po tehnološkim dostignućima, Holivud po zabavi i francusku rivijeru kao najpoželjnije mesto za odmor.

Grad Neom smislio je saudijski princ Mohameda bin Salmana.

Veštački Mesec osvetljavaće nebo svake večeri, a otok u stilu Jurskog parka omogućiće posetiocima da se druže sa dinosaurusi robotima, piše Vol strit žurnal.

Međutim, takođe među 2.300 stranica planskih dokumenata su planovi za prisilno preseljenje lokalnih plemena, stvaranje klinika za genetski inženjering ljudi i nadzor od strane vlasti 24/7 - što znači da ovaj futuristički grad možda više liči na distopijski SF.

Od 2017. godine saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, poznatiji kao MBS, sarađuje sa timovima konsultanata na razvoju svoje vizije grada vrednog 500 milijardi dolara u severozapadnom kutku Saudijske Arabije.

Rešiće se i pustinje, jer MBS planira da koristi "sijanje oblaka" za proizvodnju kiše preko Neoma, za hlađenje grada i proizvodnju svežih proizvoda koji će biti široko dostupni.

Budući građani koji nisu zainteresovani za posetu pijacama, umesto toga, moći će rezervisati u restoranu sa zvezdama Mišelin, kojih će biti više po stanovniku nego bilo gde na svetu.

Što se tiče onoga što ćete još pronaći u Neomu, VSŽ beleži planove za škole svetske klase sa nastavnicima hologramima te najbolje plaćenim poslovima na planeti, rekle su dve osobe upoznate sa projektom VSŽ-u.

- Dakle, govorimo o tehnologiji koja je vrhunska, a u nekim slučajevima još uvek u razvoju, a možda i teorijska - izjavio je VSŽ-u izvršni direktor Neoma Nadhmi al Nasr.

Iako predviđa sjajne stvari futuristički grad takođe zvuči poput totalitarne nadzorne države.

- Ovo bi trebao biti automatizovani grad, u kojem možemo gledati sve - navodi se u dokumentima. "Grad u kojem računar može registrovati ​​zločine bez da ih neko mora prijaviti ​​ili gde se mogu pratiti svi građani.

To znači da se odmarate na svetlećoj plaži i razmišljate o idućem sjajnom obroku bespilotna letelica opremljena tehnologijom prepoznavanja lica verovatno će vašu lokaciju prenositi Neomovim “1984.” zvaničnim policijskim službenicima.

Dok ste na toj plaži, verovatno nećete videti domoroce - oni su odavno "preseljeni" - ali možda ćete videti veći broj stanovnika nego što je očekivano.

To će biti zahvaljujući svim medicinskim klinikama koje genetski modificiraju Neomove građane da postanu jači, a da ne spominjemo pametnije - što znači da MBS možda ne planira samo grad budućnosti, već i ljude koji će možda živeti u njemu.

Podsetimo, MBS je bio glavni osumnjičen za organizaciju ubistva saudijskog novinara koji je kritikovao režim (npr. od strane CIA-e), što je stvorilo veće državne probleme, odnosno prestanak saradnje sa nekim zapadnim zemljama.

#Grad

'