AKTUELNO

Sjedinjene Američke Države nizom manifestacija danas obeležavaju 50. godišnjicu sletanja na Mesec američkih astronauta Nila Amstronga i Baza Oldrina.

Prvi je na Mesec kročio Nil Amstrong, koji je 20. jula 1969. godine, izgovorio čuvenu rečenicu "Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo".

Potom je na Mesec zakoračio i Baz Oldrin, dok je treći član posade Majkl Kolins bio u komandnom modulu, u orbiti Meseca. Oldrin je sa Amstrongovim sinom Rikom otputovao danas zajedno sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom na Floridu kako bi posetili lansirnu rampu misije Apolo 11.

Agencija AP piše da su danas uoči otvaranja NASA Svemirskog centra Kenedi automobili napravili kilometarsku kolonu, a u rodnom gradu Nila Amstronga Vakaponeta, u Ohaju, skoro 2.000 takmičara učestovalo je u trci "Trka do Meseca".

Jedan od učesnika trke Robert Roko rekao je da su se danas okupili radi obeležavanja najznačajnijeg istorijskog događaja u njegovom životu i verovatno i u životima drugih ljudi - spuštanje na Mesec.

Foto: Tanjug AP/Neil Armstrong/NASA via AP

- Šezdete godine bile su veoma turbulente. Ali jedan momenat bio je veličanstven, svemirski program - rekao je on.

Američki predsednik Donald Tramp istakao je u poruci povodom Dana svemirskog istraživanja da je misija Apolo 11 bila jedan od najvažnijih momenata u istoriji Amerike.

On je ponovio da je cilj da se astronauti pošalju na Mesec u narednih pet godina i potom "sledeći veliki korak - slanje Amerikanaca na Mars".

Amstrong je preminuo 2012. godine, a Oldrin (89) i pilot komandnog modula Majkl Kolins (88) su obeležili zlatnu godišnjicu. Njih dvojica su se zajedno sa članovima Amstrongove porodice sastali sa Trampom u Ovalnom kabinetu u petak, kada je Kolins rekao da bi bilo najbolje "preskočiti" Mesec i ići direktno u misiju na Mars.

U razgovoru sa američkim predsednikom Oldrin je izrazio razočarenje kada je reč o svemirskom istraživanju poslednjih decenija. Širom SAD planirano je danas odbrojavanje do vremena kada je Amstrong zakoračio na Mesec, a velika žurka planirana na Tajms Skveru u Njujorku premeštena je u hotel zbog vrućine.

Na ogromnom platnu prikazano je lansiranje rakete Apola 11 sa tročlanom posadom 1969. godine, a posetiocima žurke služio se narandžasti praškasti sok Tang i Mesec pite, prenela je američka agencija.

#Mesec

#SAD

'