AKTUELNO

Danas se obeležava 163. godišnjica rođenja našeg velikog naučnika Nikole Tesle, čoveka bez koga ništa na svetu ne bi bilo isto. Značaj njegovog rada na polju fizike, elektrotehnike i radiotehnike promenio je naše živote.

Nikola Tesla je bio jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika. Rođen je u Smiljanu u Lici u nekadašnjoj Vojnoj krajini Austrijskog carstva. Kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu. Ime Nikola je dobio po jednom i drugom dedi.

Nikola je provodio svoje detinjstvo čitajući i učeći strane jezike. Smatra se da je Nikola Tesla upravo od majke nasledio sklonost ka istraživačkom radu.Teslini roditelji su, osim njega, imali sina Daneta i kćerke Angelinu i Milku, koje su bile starije od Nikole, i Maricu, najmlađe dete u porodici Tesla.

Na studije elektrotehnike kreće 1875. godine u Politehničku školu u Gracu, gde se odmah pokazao da veoma marljiv student. Polagao je sve ispite sa najvišim ocenama. Profesori su ga voleli i cenili. Nakon očeve smrti, tražio je stipendiju od Matice srpske, koju nije dobio. Zbog toga napušta studije u Grac i nastavlja da studira politehniku u Pragu. Studije nije nikad završio.

U Njujork se preselio 1884. godine, i tada vrlo brzo dolazi do epohalnih otkrića u oblasti fizike i elektrotehnike: otkriva naizmeničnu struju, obrtno magnetno polje, indukcioni motor, transformator, struje visoke frekvencije, radio i telekomandu radio talasima. Njegova otkrića dovela su do neslaganja sa Edisonom, koji je zastupao mišljenje da je budućnost prenosa električne energije u naizmeničnoj struji.

Najznačajniji izumi

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Otkrio je i jedan od načina generisanja visokofrekventne struje, dao značajan doprinos prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja, tesla.

Slede pronalasci i patenti iz oblasti naizmeničnih struja visoke frekvencije, radio-tehnike, a izučavao je i rendgentske zrake. Pomoću rendgenskog zračenja načinio je prve snimke delova ljudskog tela, ali je i ukazao na njihovo štetno zračenje.

Umro je na pravoslavni Božić 7. januara 1943. godine, a sahranjen je na njujorškom groblju Fernklif 10. januara, u sanduku prekrivenom američkom i srpskom zastavom uz zvuke Šubertove "Ave Marije" i srpske tradicionalne pesme iz Prvog svjetskog rata "Tamo daleko".

Svega dva meseca kasnije Tesla je, po želji naslednika Save Kosanovića, ekshumiran i kremiran, a pepeo je čuvan u rozarijumu na njujorškom groblju sve do 1956. godine. Posle Kosančićeve smrti, njegova rođaka Milica Trbojević prenela je Tesline ostatke u Beograd i izrazila želju da se čuvaju u Muzeju, gđe se nalaze i danas.

#Nikola Tesla

'