AKTUELNO

Rusija planira da istražuje Mesec uz pomoć robota sa elementima veštačke inteligencije, rekli su danas agenciji Tass iz Državne korporacije za kosmičke aktivnosti Roskosmos.

- Učešće ljudi u ovom programu skladno je iskombinovano sa korišćenjem robota sa elementima veštačke inteligencije - navodi Roskosmos. Robotizovani sistemi biće maksimalno korišćeni u istraživanju Meseca da bi bili smanjeni eventualni rizici za zdravlje ljudi, kao i troškovi programa u celini.

Centralni istraživački institut mašinstva, glavna istraživačka organizačija Roskosmosa, predviđa istraživanje, razvoj i upotrebu prirodnog satelita Zemlje kao dela koncepta lunarnog programa.

Foto: Pixabay.com

Krajem 2018. godine Savet za kosomos pri Ruskoj akademiji nauka usvojio je koncept domaćeg lunarnog programa, ali je izdao instrukcije kako da on bude primenjen. Roskosmos je tada saopštio da će taj program biti primenjen u nekoliko etapa do 2040. godine.

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin rekao je tokom prezentacije na Državnom univerzitetu u Moskvi da će ruski astronauti prvi put sletetina Mesec 2030. godine.

#Mesec

#Rusija

'