AKTUELNO

Četvrti Festival humanistike, kulture i umetnosti, PAZI ŠTA ČITAŠ, u organizaciji HERAedu iz Beograda, održava se od 23. do 25. maja u Kombank dvorani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Tokom trodnevne manifestacije biće predstavljeno 30 programa, a u celom projektu učestvuju 54 institucije, među kojima su izdavačke kuće, instituti, muzeji, biblioteke, fakulteti, što ovaj festival čini jedinstvenim događajem.

Gosti festivala osim onih iz Srbije biće i poslenici kulture iz Banjaluke, Kotora i Petrovca na moru.

Vladimir Tanacković iz izdavačke kuće HERAedu rekao je da je festival nastao pre četiri godine, kada je urednica Zorica Stabulović Bulajić imala ideju da na jednom mestu okupi sve koji se bave izdavačkom produkcijom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ona je osmislila koncept po kojem će sve ono što je izdato u protekloj godini da se promoviše i istakne, kao i da se nagradi – rekao je Tanacković.

Kako dodaje, svake godine se prvog dana festivala, nakon svečanog otvaranja, dodeljuju nagrade.

- Festival se otvara danas u 12 sati, a svečanom otvaranju prisustvuje i ambasador Malezije, koji je veoma zainteresovan za kulturnu razmenu. On se oduševio našim pozivom jer je primetio koliko je festival jedinstven – kazao je Tanacković.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, cilj festivala je da se za tri dana koliko on traje istaknu nekomercijalna dela.

- Tih 30 programa koji se organizuju za tri dana imaju za cilj da nekomercijalna dela istaknu u prvi plan – naveo je Tanacković i dodao da je ulaz za festival besplatan da su svi pozvani da dođu, kao i da su knjige koje se prodaju na popustu.

Tanacković je najavio i da će u okviru festivala biti izložene veoma retke knjige iz srpske pravoslavne crkve u Kotoru.

#Festival

#Vladimir Tanacković

'