AKTUELNO

Predsednica vlade Ana Brnabić obišla je danas Paviljon Srbije na 58. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji-Bijenale 2019. i poručila da je treba predstaviti Srbiju u drugačijem svetlu, kao zemlju koja stvara.

-Stvara ideje, inovacije, tehnologiju, prelepu umetnost, muziku, film - rekla je Brnabić, koju je lično dočekao i proveo kroz postavku umetnički direktor Bijenala Ralf Rugof.

Premijerka je istakla da naša zemlja ima mnogo toga da ponudi svetu i naglasila da u Veneciji boravi kako bi podržala srpske umetnike, pre svega Đorđa Ozbolta, koji predstavlja Srbiju sa projektom "Povratak gubitka memorije".

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Brnabić je ponovila da bez investiranja u kulturu i obrazovanje, nema jakog, modernog društva i jake moderne ekonomije u 21. veku.

-Drago mi je da se još jedne godine Srbija predstavlja u najboljem svetlu - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ona je dodala da će prisustvovati i prijemu, koji organizuje Srbije, gde će se, kako je najavila, sresti sa velikim brojem umetnika iz celog sveta i predstavnicima drugih zemalja na Bijenaleu. Bijenale ove godine održava se pod sloganom "Da živite u zanimljivim vremenima" (May You Live in Interesting Times).

Prvi jugoslovenski paviljon je otvoren 1938. godine na ostrvu Sveta Jelena u Đardinima, kao deo većeg kompleksa koji je obuhvatao pet istovetnih izložbenih prostorija. Na ovogodišnjem Bijenalu u Veneciji biće predstavljeno 90 nacionalnih paviljona.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Za centralnu izložbu, koja će se odvijati u centralnom paviljonu u Đardinima i u starom Arsenalu, umetnički direktor Ralf Rugof je odabrao 79 umetnika iz svih krajeva sveta. Platforma Srbija stvara/Serbia Creates, nastala je na inicijativu predsednice vlade, a na predlog njenog Saveta za kreativne industrije.

Ona obuhvata sistemske mere za razvoj sektora kreativnih industrija i inovacija, kao i jačanje kulturne diplomatije i pozicioniranje Srbije kao zemlje kreativnih, inovativnih i autentičnih ljudi i ideja.

#Ana Brnabić

#Venecija

'