AKTUELNO

Ima razloga i osnova da se u ovu tezu veruje, ali...

Serija „Igra prestola“ postala je svetski hit. Fanovi serije, ali i dela pisca Džordža Martina ne propuštaju nijednu sezonu i jedva čekaju nastavke knjiga. Ono što se pojavilo kao zanimljiva teza jeste to da je Martin svoje knjige pisao na osnovu svega onoga što se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije.

Foto: TV Pink Printscreen

Nenad Gajić, pisac knjige „Slovenska mitologija“, ocenjuje da ova teza nije tačna, iako postoji dovoljno motiva koji mogu da navedu na suprotno.

- Fantastika ne može tek tako da se pretvori u neku istoriju. I Tolkinu su zamerali da je ceo „Gospodar prstenova“ alegorija Prvog svetskog rata u kojem je izgubio mnogo prijatelja, pa je on sam to i demantovao u jednom predgovoru. Istovremeno, Martin u istom intervjuu u kojem pokazuje da zna i za Srbe, i za Bosance, i za Hrvate, i za Tita, govori i da nije bio inspirisan njima i događajima na našem prostorima, te da njegove knjige zapravo i nisu alegorija stvarnosti. Dakle, on je sam porekao ono što nama daje osnov da pomislimo da smo donekle bili inspiracija – kaže Gajić za Pink.

Dodaje da je cela priča oko navodne inspiracije pronađene u raspadu Jugoslavije započela pre nekoliko godina na hrvatskom sajtu koji više i ne postoji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Reč je o sajtu koji izvrće vesti kako bi čitaocu bile smešne i satirične, pa je tako ovaj sajt izvrnuo intervju sa Martinom, uz odlične argumente, iako nije reč o realnoj vesti. Čak su i svetski mediji preneli ovu satiru – kaže pisac.

Kaže da je pokušao da dobije i potvrdu Martinovog mišljenja tako što mu je pisao ali, nažalost, odgovor još nije dobio.

#Emisija Pravac

#Igra prestola

'