AKTUELNO

Komemoracija povodom smrti pesnika, proznog i dramskog pisca Dobrice Erića održana je danas u Skupštini grada Beograda.

Dragan Lakićević iz Srpske književne zadruge kazao je da se Srbija nije odavno opraštala sa većim i odanijim sinom još odlaska Desanke Maksimović, "vile" srpske poezije.

- Više od drugih Dobrica Erić je bio sin svoje zemlje, one koja rađa i prima u svoja nedra, koja pesnika i njegov narod hrani i za koju su gine na bojnom polju. Dobrica Erić se rodio da bude pesnik. Umeo je da kaže da je vinogradar svojih snova i berač zvezda - kazao je Lakićević.

Foto: Tanjug

On je kazao da ko nije video Srbiju, može da je zamisli čitajući pesme Dobrice Erića.

Književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov je kazao da je Erić bio jedan od najznamenitijih ljudi našeg vremena.

- On je na najlepši način i bezgranično lekovito voleo Srbiju. Sećam se njegovog rapsodičnog glasa, njegovog nastojanja da se u Srbiji himnično postavi sve ono po čemu je ona drugačija i dobra u svetu među drugima. To su pre svega njene prirodne lepote i kulturne vrednosti - kazao je Aćimović Ivkov.

Minja Subota televizijski voditelj i kompozitor dečijih pesama kazao je da je imao veliku privolegiju da bude prijatelj sa Dobricom Erićem.

Foto: Tanjug

- Čekali su ga nasmejani đaci po školama i on im je svoje stuhove tako uverljivo govorio da su ti momenti obeležili detinjstva te dece. Erić je pisao školske himne i znao sve svoje pesme napamet - kazao je Subota.

U ime porodice na divnim rečima o svom ocu zahvalio se sin Dobrice Erića, Dobrivoje.

- Tuga i bol su veliki ali njegovo delo zauvek ostaje generacijama iza nas - kazao je Dobrivoje Erić.

#Dobrica Erić

#Komemoracija

#Skupština grada Beograda

'